Skoči na glavno vsebino

SPIRIT

Z USTVARJALNOSTJO IN INOVATIVNOSTJO DO PODJETNOSTI

Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti | OŠ Rakek

Z letošnjim šolskim letom smo se vključili v projekt Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti, ki ga finančno podpira Spirit Slovenija v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Z učenci bi v delavnicah ustvarjali ideje za preureditev in posodobitev trim steze in zunanjih površin v okolici šole in športnega igrišča. Trim steza je že močno dotrajana in bi jo bilo potrebno urediti in prenoviti, spremeniti in narediti otrokom in
ostalim čim bolj zanimivo in uporabno.

Učenci bodo sami dajali ideje, poiskali optimalno praktično rešitev, pripravili načrte s prototipom, materiale, možne izvedbe, kdo jim bo pomagal in, če bo možno, opravili kontrolo ter se vrnili v prostorsko, časovno, finančno in tehnično načrtovanje ideje. Tako bodo osvojili osnovna znanja raziskave trga ter koncepta načrtovalca in uporabnika, vzpodbujali bomo uporabo spleta za pridobivanje in posredovanje informacij, jih soočili s konceptom vrednosti sredstev, stroškov, omejitve budžeta in s tem povezanim bliskovitim izračunom finančnega modela. Vzpodbudili jih bomo k razmišljanju o morebitni poslovni možnosti oz. razmišljanju o načinih, kako bi z določeno aktivnostjo tudi zaslužili …

Učencem želimo omogočiti, da se njihova ideja uresniči in postane trajen in praktičen spomin na šoli.

 

V četrtek, 6.10. 2022, smo se na dnevu dejavnosti dobili z učenci od 6. do 9.razreda, ki so pokazali željo po ureditvi okolice šole. Pomagala nam je zunanja sodelavka dr. Lara Plajh. Otroci so spoznali podjetniški model CANVAS in čez dan od idej prešli do načrtov, ki so jih na koncu predstavili komisiji v sestavi dr. Lare Plajh, ravnatelja Vlada Hebarja in mentorice Mojce Novak. Ena izmed skupin je predlagala popravljalnico koles, v kateri bi otroci lahko shranili kolesa in v kateri bi učenci lahko popravljali morebitna poškodovana kolesa. Druga skupina bi v okolici šole postavila adrenalinski park. Dve skupini sta razmišljali o stojnicah s prigrizki in pijačo, kjer bi ponujali lokalne in ekološko pridelane produkte.

Pred nami pa je startup vikend (28. 10. 2022 do 29. 10. 2022), na katerem se bodo učenci posvečali kolesarnici in trim stezi. Učenci bodo v šoli tudi prespali. Po večerji jih čaka še Impro večer v izvedbi bivšega učenca šole in njegovih prijateljev iz umetniškega oddelka GFML Ljutomer.

 

Dostopnost