Skoči na glavno vsebino

Skupina BALONČKI

V skupini Balončki za otroke skrbita vzgojiteljici Andreja Koščak in Ines Bolcar.

PRETEKLI DOGODKI ⇓

GALERIJA PRETEKLIH DOGODKOV 2022/2023 >>
GALERIJA PRETEKLIH DOGODKOV 2023/2024 >>

SEPTEMBER

V prvi vrtčevski teden v novem šolskem letu smo zakorakali brez večjega strahu z malo solzicami in novinko. Teden smo začeli aktivno, saj smo raziskovali igrače, kotičke, se zopet spoznavali, ter si pripovedovali različne dogodivščine, ki so se nam pripetile med počitnicami. Tako je vsak narisal njegov zelo, zelo poseben dan med počitnicami in ga potem predstavil skupini.

 

Na začetku šolskega leta se skupaj seznanimo s pravili obnašanja v skupini. Pravila smo predstavili s pomočjo sličic, jih poimenovali, izdelali plakat in se naučili deklamacijo “NAPIS”.

 

V drugem tednu smo se odpravili v gozd, kjer smo si ogledali primeren prostor, da si bomo s pomočjo naših staršev uredili gozdno igralnico.

Poslikali smo si svoje mapice za naše izdelke.

V septembru veliko ustvarjamo na temo jesen. Izdelali smo si grozdje, klopotce, barvali hruške in jabolka za našo igralnico.

 

OKTOBER

V septembru in oktobru smo spoznali veliko jesenskih opravil (trebljenje buč, kožuhanje, trgatev…). Preizkusili smo se tudi v starem običaju trenja orehov z lesenim kladivom in pobiranja jedrc iz luščin. Med opravljanjem dela  je kako jedrce pristalo tudi v naših ustih. V decembru bomo iz njih spekli praznične piškote.

Balončki smo se preizkusili v novi igri v kateri smo s pomočjo žlic spremljali ritem z gibanjem. S pomočjo žlic smo razvijali veščine poslušanja, pozornosti, koncentracije in se zraven še zabavali.

Ker je oktober tudi mesec požarne varnosti smo si s pomočjo spleta ogledali nekaj video posnetkov o požaru v naravi. Ogledali smo si travniški in gozdni požar, se po ogledu pogovorili, nato pa smo požar v naravi poskušali tudi likovno uprizoriti.

Sami smo si obrisali naše dlani, jih izrezali, pobarvali in plastificirali. Nato pa smo jih uporabili za igro v kateri smo razvijali pozornost, koncentracijo, urili leva-desna roka, utrjevali barve. Vzgojiteljice pa so nam pripravile stopala za gibalno igro.

Zadnja leta se v Sloveniji uveljavlja Halloween ali Noč čarovnic, ki je konec oktobra, zato smo tudi v naši skupini ustvarjali na to temo. Iz leskovih palic smo si z vročim lepilom najprej zalepili konstrukcijo, nato pa smo okrog pletli pajkovo mrežo iz volne ali papirnatih trakov. Otroci so si pobarvali tudi pajka, ga izrezali in nato prilepili na mrežo.

 

NOVEMBER

V tem tednu, ko poteka TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK smo v skupini spoznali in izdelali živalco, ki priskrbi, da lahko uživamo med in to je čebela. Izdelali smo jo iz papirnatega tulca.

Letošnji slogan je »KRUH ZA ZAJTRK, SUPER DAN«. Je v znamenju kruha, žit in izdelkov iz žit. Tudi mi smo izdelali eno veliko sliko kruha  in sicer trganko, ki krasi steno v naši garderobi.

 

V mesecu novembru smo v skupini začeli s tematskim sklopom MOJE TELO.

Za uvod je vsak otrok pogledal v škatlo, v kateri je bila slika otroka kateri je vzgojiteljici najljubši. Otrok ni smel povedati koga je videl v škatli, dokler ni cela skupina bila na vrsti. Na koncu smo ugotavljali koga so videli, kdo je v vrtcu najljubši. Otroci so ugotovili, da so vsi, saj je v škatli ogledalo v katerem je vsak videl sebe.

Nadaljevali smo s spoznavanjem svojega telesa od zunaj. Otroci so kazali, poimenovali, naštevali dele telesa od glave do peta.  Temo MOJE TELO smo spoznavali preko slikovnega gradiva in didaktičnih pripomočkov.

Urili smo tudi naše ročne spretnosti, kjer smo gnetili z DAS maso, iz katere smo izdelali vsak svojo glavo, nato pa smo z leseno palčko dorisali dele obraza (oči, nos, usta obrvi, lase).

Spoznali smo tudi naša čutila, koliko jih je, kaj z njimi zaznavamo. S pomočjo različnih nalog smo tipali, vonjali, okušali, poslušali in opazovali.

 

DECEMBER

Veseli december je tu in z njim polno zabavnih dejavnosti. Izdelali smo že izdelke za Miklavžev bazar, dobili darilo odo prvega moža Miklavža. Kmalu pa nas bo obiskal Dedek Mraz. Preden nas obišče pa si pripravljamo igralnico v prazničnem vzdušju. Izdelali smo si božične smrekice iz kartona in Božička.

Danes zjutraj je bilo v vrtcu že zelo zgodaj živahno. Zbirale so se kartice, zajtrk je bil prej in vse je bilo nekam vznemirljivo, otroci v pričakovanju, vzgojiteljice malce na trnih, da bo vse varno in pravočasno.  Odpravljali smo se namreč v Ormož in to z avtobusom na pregled pri zobozdravniku.  V ambulanti nas je pričakala nasmejana zobozdravnica Ema in prav vsi smo pogumno sedli k njej na stol. Najlepše pa je sledilo na koncu, ko smo si ogledali še pravljično vasico na griču pred grajsko pristavo in ko nam je prijazna gospa iz trafike podarila zavojček bonbonov. Mmm kako so bili slastni.

Otroci so navdušeno prijeli za papir, škarje in lepilo, da bi ustvarili snežake. Izrezali so si telo, trikotnike za nos, klobuke in poiskali gumbe, nastali so prav posebni snežaki. Po ustvarjanju pa smo si ogledali virtualno pravljico Pavli in Dihurčki v izvedbi gledališča Ku-Kuc. 

 

JANUAR

V mesecu januarju na Kogu poteka Antonovanje. Odzvali smo se na razpis društva Antonovanje, ki razpisuje 16. likovni natečaj na temo “GUDEKI S KOGA”. Prebrali smo zgodbo Pujs v mlaki, nato pa smo po tej zgodbi naredili praskanko.

Otroci so z zanimanjem prisluhnili zgodbici o mesecih z naslovom Dvanajst ujcev, nato pa smo skupaj ustvarili svoj januarski koledar. Najprej smo pobarvali kartončke z voščenkami in podlago s tempera barvo, skrbno izrezali števila ter ji zalepili na kartončke.  Seveda pa ne sme manjkati tudi slika zimske idile. Nadaljevali smo z opazovanjem vremena, spoznavali vremenske simbole, en teden opazovali vreme ter lepili vremenske znake na določen dan, reševali delovne liste,…

Razdelili smo se po skupinah, kjer smo izvajali postaje na temo števil. Prvi korak je vključeval risanje števil po pesku.  Predšolski otroci smo tudi reševali delovne liste, kjer smo razvijali številske spretnosti in prepoznavali številke. S praktičnimi aktivnostmi, kot so ustvarjanje stolpcev z link kockami, smo razvijali osnovno matematično razumevanje.

Ker je bil zunaj mraz mi pa polni energije, smo si v igralnici naredili poligon. 

FEBRUAR

V zimskem času se je potrebno primerno obleči in obuti, kadar se odpravimo ven. Zato smo na to temo tudi ustvarjali in urili nove spretnosti.

Kaj so to liki in geometrija…..eh to so za nas še nepomembni pojmi, poznamo pa krog, kvadrat in trikotnik. Zdaj pa smo ugotovili, da se je z liki tudi super igrati. Kaj vse se lahko ustvari kadar jih sestaviš v neko celoto. Poglejte si naše umetnine.

MAREC

V skupini smo izkoristili prve sončne žarke, kjer smo raziskovali pomlad, katera se že kaže na vseh koncih. Med potepanjem po okolici kraja smo opazovali rastline, jih nabirali, poimenovali, opazovali cvetoča sadna drevesa, ugotavljali katero sadno drevo je. Naravo smo opazovali z vsemi čutili (poslušali ptičje petje, brenčanje čebel na cvetočih drevesih, opazovali ptice in metulje…)

Med iskanjem znanilcev pomladi smo v naši okolici pogrešali zvončke, zato smo se odločili, da jih naredimo sami.

V veliki skupini smo otroci že malce bolj spretni, zato smo mamice presenetili s pisanim šopkom rož, ki smo se jih trudili čim bolj natančno izrezati iz pisanega papirja. Nastal je krasen pomladanski šopek, ki smo ga odišavili z velikim objemom.

Ptički že veselo pojejo na Kogu, zato smo se na Gregorjevo lotili izdelave ptičkov na brezovi veji. Pobarvali smo tulce, nanje narisali še brezove črte ter izrezali in zalepili pisane ptičke.

Igra »Vlak Črkopuh«

Otroci so prisluhnili zgodbi palčka Edmunda, nato pa jih je povabil v igro. Prisluhnili so navodilom, nato pa formirali krog, vzgojiteljica je bila sprevodnik in se je postavila izven kroga. Prepevali so pesmico in rajali v krogu. Povedo svoje ime in začetni glas, nato pa dobijo vozno karto in vstopijo na dogovorjen način. Igra traja dokler vsi otroci ne vstopijo na vlak Črkopuh.

GIBALNE URICE

Vsak četrtek se otroci veselimo gibalnih uric. Malo zaradi tega, ker ne rabimo takoj počivat, veliko pa zaradi tega, ker radi telovadimo. Najraje imamo poligon, ki nam ga pripravi vzgojiteljica Ines, še najboljše je kadar je vanj vključen tudi trampolin. Radi vadimo tudi spretnosti z žogo, ter se veselimo uporabe pisanih trakov.

Saj že veste, da imamo na praksi dijakinjo Tejo, kajne? Naučila nas je kako se naredi luščenka. Najprej smo na list papirja s tempera barvo narisali rožo, ko se je posušila pa smo celoten list pobarvali s črnim tušem. Naslednji dan smo sprali odvečen tuš in  prikazala se je  rožica za naše mamice.

V duhu prihajajočih praznikov v znamenju Velike noči smo tudi v vrtcu Kog izdelovali velika papirnata jajčka. Najprej smo si pobarvali obod, potem pa smo ga okrasili še z metulji, srčki, travami in pisanim jajcem.

Dijakinja Teja je v skupini izvedla nastop na temo Sladkorna mavrica v kozarcu. Otroci so sodelovali pri izvedbi poskusa z mešanjem snovi in z radovednostjo opazovali kaj bo nastalo.

Izdelava velikonočnih košaric

APRIL

»Red je vedno pas pripet« se glasi moto projekta Pasavček. Kot vsako leto, tudi letos izvajamo dejavnosti v okviru tega projekta in se učimo o varnem obnašanju v prometu. Prejšnji teden smo se ob sličicah pogovorili o avtosedežih in njihovem namenu ter si ogledali posnetek o pasavcu, ki je maskota tega projekta. Nekateri smo se z njim srečali prvič in tako izvedeli veliko novega o tej ljubki živali. Na sprehodu smo se ustavili ob vsakem znaku in hitro ugotovili, da imamo tudi mi v našem malem kraju veliko prometnih znakov.

V tem tednu je sledilo več dejavnosti na temo Pasavčka. Vreme je odlično in to smo izkoristili za dejavnosti na prostem. S skupnimi močmi smo izdelali plakate avtomobilov z avtosedeži. Nekateri so risali in barvali, spet drugi rezali in lepili.

Saj že veste kdo je Pasavček. Če ne veste, vprašajte vaše otroke. Oni ga dobro poznajo. Vedo, da je zelo pomembno, če je otrok v avtu varno pripasan in zelo dobro poznajo tudi posamezne prometne znake. Igrali smo se s pasavčkom, ga risali, sestavljali puzzle, ter risali in barvali prometne znake. Pripravljeni smo na vožnjo, pripasani na zadnjih sedežih, da vas opozorimo na kakšen stop znak, prehod za pešce ali semafor.

Kadar si prvošolec pa že moraš nekaj znati…..pa smo se učili vezati vezalke. Uh ti vozli so res zapleteni.  Pa križanje vrvic in zanke in joooooj koliko truda za eno mašnico na čevlju. Ampak veste kaj? Tisti čevlji na vezalke so tako lepi, pa še frajersko je, če ti jih ne rabi zavezati mama. Zato smo se potrudili in vztrajali. Seveda nam je nekaterim že uspelo, ostali pa še vadimo.

Poznamo pa tudi že števila do 10 in zapisati svoja imena. To smo dokazali z magnetnimi paličicami in kroglicami. Poglejte si naše črke in števila. Mi menimo, da nam gre res dobro. Kaj pravite?

Na topel spomladanski dan z malce vetra, smo se odločili, da narišemo cvetočo češnjo nad nami. Bil je pravi izziv saj nam je veter hotel odnesti liste. Znašli smo se in jih obtežili s kamni ter se naučili, da se vse da, če smo le malce iznajdljivi in se znamo prilagoditi situaciji. Zmogli smo in nastale so čudovite risbice. Na koncu smo se  tudi preizkusili  v plezanju po njej.

Vse leto pri angleščini pridno delamo. Spoznavali smo barve, števila, igrače, oblačila, vljudnostne izraze-sedaj pa spoznavamo še hišne ljubljenčke, katerih znanje in poznavanje smo utrjevali s pomočjo trgovine s hišnimi ljubljenčki. Pri angleški urici smo praznovali tudi rojstni dan- sestavili torto (ponovili barve in števila. Zapeli smo pesmico Happy Birthday ter spoznavali izraze za hrano.

Pri nas pa hiško zidamo iz različnih materialov, oblik, velikosti. Najraje imamo velike blazine, s katerimi si ustvarjamo dom za igro. Hiške pa gradimo tudi iz lego kock, malih glinenih kock …

VRTEC V NARAVI

Kdo bi si mislil, da bomo meseca aprila uživali v vragolijah na snegu? Namesto, da bi v Vrtcu v naravi imeli dejavnosti kot so streljanje z lokom in pohodi v naravi, smo vsako minuto izkoristili za igro na snegu. Hitro po prihodu na Pohorje, smo se preoblekli v topla zimska oblačila ter se odpravili na sneg. To je bilo veselje! Sankanje, delanje snežakov in angelčkov, kepanje vzgojiteljic, metanje po snegu … vse to za kar smo bili prikrajšani vso zimo. Še isti dan nas je obiskal lovec, ki nam je skozi fotografije pokazal kako lahko izkoristiš čas v naravi. Zraven snega, smo se najbolj veselili Pijamaparty z lučkami, ki je sledil po večerji in umivanju. Naslednji dan smo imeli ustvarjalno delavnico, po kateri se nam je ponovno mudilo na sneg. Pri kosilu smo presenetili našega Anžeta, ki je v petek praznoval 6. rojstni dan. Po kosilu smo se polni lepih vtisov z avtobusom odpravili proti domu.

 

MAJ

»Rdeče češnje rad/a jem, črne pa še rajši« si pojemo, ko zobamo češnje izpred vrtca. Na našem igrišču se radi igramo na igralih, tekamo po hribu navzdol, igramo nogomet in igro Med dvema ognjema, najraje pa smo, ko lahko zobamo češnje in smo celi rdeči okrog ust, po rokah, majicah in hlačah. Naše češnjevo drevo smo naslikali s tempera barvami, ter nanj nalepili češnje, ki smo jih oblikovali s krep papirjem.

PLAVALNI TEČAJ

Tudi letos smo se predšolski otroci vrtca Kog in Miklavž skupaj z vzgojiteljicami odpravili na plavalno opismenjevanje oziroma plavalni tečaj v ormoško gimnazijo.

Vsako jutro nas je pričakal avtobus pred vrtcem in nas odpeljal v Ormož na bazen. Tam nas je pričakala plavalna učiteljica Maruša, katera nam je prvi dan predstavila pravila obnašanja v bazenu.

Otroci so vsak dan opravljali različne igre oziroma gibalne naloge, ki vključujejo prilagojenost na vodo. To so: potapljanje glave, izdihovanje v vodo, plovnost in drsenje na vodi.

Za vse otroke je bil celotedenski obisk bazena prijetna izkušnja in hkrati tudi preizkus samostojnosti (preoblačenje, priprava plavalnih potrebščin), ki so ga otroci vsak dan bolj opravili.

MINI OLIMPIJADA

Pa smo jo le dočakali, tole našo mini olimpijado, ki smo se je tako veselili. Najprej smo prižgali olimpijski ogenj z lisjakom Foksijem ter prisluhnili olimpijski himni. Sledile so igre in poligoni, ki smo jih odlično obvladali. Po štafeti je sledila podelitev priznanj in medalj. Na ta dan smo otroci in vzgojiteljici neizmerno uživali. Hvala vrtec Ormož za super pripravljen dogodek, vam dragi starši pa se zahvaljujemo za prevoz in podporo ob navijanju.

MOJA DRUŽINA

V mesecu maju, ko praznujemo Dan družine, smo tudi v naši skupini spoznali družine otrok. Vsak otrok je prinesel fotografijo svoje družine, jo predstavil skupini, nato pa smo iz fotografij izdelali plakat. Ob plakatu smo spoznali člane družine in odnose med njimi (sin, hči, brat, sestra, mama, ata). Otroci so narisali vsakega člana družine posebej, nato pa smo jih povezali s pomočjo vrvice v hiško. Preko igre v kotičku dom so otroci spoznali in raziskovali različne vloge, ki jih opravljajo njihovi starši ( kuhanje, pospravljanje, likanje, skrb za dojenčke,…)

CICI VESELA ŠOLA

Je stalna vzgojno – izobraževalna rubrika revije Cicido, ki vzgojiteljem in staršem omogoča pogovor o različnih temah, s katerimi se srečujejo otroci v svojem življenju. Obenem je Cici Vesela šola vseslovenski preizkus znanja, ki ne spodbuja tekmovalnosti, temveč raziskovanje in sodelovanje na katerem so se preizkusili tudi naši predšolski otroci.

 

JUNIJ

 V mesecu juniju bomo v naši skupini spoznavali in raziskovali travnik in naravo okrog nas. Na sprehodu v naši bližini smo se že srečali z eno  lepo rastlino, ki smo jo našli ob poljih s pšenico. To je mak. Ker nas je pritegnila živo rdeča barva in lepi cvetovi, smo se odločili, da jo poskušamo v igralnici tudi mi ustvariti iz barvnega papirja.

SPANJE V VRTCU MIKLAVŽ

V četrtek je bil poseben dan, ki smo se ga otroci že dolgo veselili. Ta dan smo namreč v vrtec prišli kar dva-krat, zjutraj in potem še zvečer. Čakala nas je namreč nočitev v vrtcu Miklavž. S starši smo se poslovili kar pred vhodom v vrtec in se s kovčki ter nahrbtniki pogumno podali v nov vrtec. Najprej nas je čakala večerja-čisto pravi hamburgerji potem pa smo se odpravili na orientacijski pohod s postajami, ki smo ga zaključili z rajanjem v gozdu ob lučkah. Utrujeni in polni vtisov smo po večerni rutini kmalu zaspali.

SLOVO VRTCA, POZDRAV ŠOLI

Minimaturanti smo si oblekli svoje majice in nadeli piščalke, ter se odpravili po razredih. V vsakem razredu smo zapeli Minimaturantsko pesem ter glasno žvižgali.

Dostopnost