Skoči na glavno vsebino

Galerija preteklih dogodkov 2

POUČNI SPREHOD S POLICISTOM

Na poučni sprehod smo se tokrat odpravili s policistom Kristjanom. Naučili smo se pravilne hoje ob robu ceste, na pločniku in kako varno prečkamo cesto.

DAN DEJAVNOSTI: BUČE

Iz česa zrastejo buče?   ,,Iz semena”

Kje dobimo seme?   “Iz buče”

Jooooj ta vzgojiteljica, kaj vse sprašuje. No pa smo pogledali, če je res v buči seme. Buče smo strebili, zdaj pa naj sije sonček, da  bomo semena posušili. Iz njih bomo naredili bučni namaz in jih spražili za zdrav prigrizek. 

Buče smo tudi barvali, nekateri z lesenimi barvicami, drugi pa z tempera barvami.  

 

GOZDNA DELAVNICA S STARŠI

“Več rok več zmore” in “v slogi je moč pravijo”

In prav to smo dokazali na naši včerajšnji delavnici v gozdu. Starši, otroci in vzgojiteljice smo skupaj postavili pravo gozdno igralnico za otroke. Očistili smo prostor z bršljanom omejili igralnico, pobrusili in pobarvali “štore”, zgradili leseno hiško in si privoščili pravo gozdno malico.

Iskrena hvala staršem za donacijo  lesa za hiško, štore, sladki priboljšek in vso opravljeno delo.

 

TEDEN OTROKA
PASJI DAN S TAIOM, CHILLY,INY IN LUMI

Obiskali so nas pasji prijatelji s svojimi lastniki iz ŠPORTNO KINOLOŠKEGA DRUŠTVA LJUTOMER-KRIŽEVCI. Predstavili so nam tri različne pasme: FINSKI LAPONSKI PES, JACK RUSSELL TERIER IN BORDERSKI OVČAR. Ob njihovih veščinah in vragolijah smo se dodobra nasmejali in zabavali. Izvedeli smo tudi, da se  za vsakim izvedenim gibom ali trikom skriva veliko volje in treningov. Seveda smo čakali, da jih lahko pobožamo in se dotaknemo njihove mehke dlake. Tudi sami smo se preizkusili v pasjem poligonu. 

DETEKTIVI V GOZDU

Čudovit sončen dan smo izkoristili za nove dogodivščine v gozdu. Prelevili smo se v gozdne detektive, urili matematične veščine in iskali odgovore na vprašanja ZAKAJ? Prvič smo tudi v naši gozdni igralnici praznovali rojstni dan.

POGOVOR O RADOVEDNOSTI-PODAMO SE NA LOV ZA ODGOVORI S KNJIŽNIČARKO FLEUR
IGRAMO SE S PRIJATELJI IZ ŠOLE

“Mami kje si?” So se spraševale male sovice v pravljici, ki nam jo je predstavila naša knjižničarka Fleur. Na skrbi pa smo kmalu pozabili, ko smo se s svojimi igračami odpravili na druženje s šolarji. Na koncu smo skupaj še zapeli in zaplesali s učiteljem Leonom ob spremljavi kitare.

FOLKLORA-SPOZNAVANJE LJUDSKIH PLESOV
KINO S KOKICAMI

Spoznali smo, kaj združuje folkloro (ples, glasbo, igre, petje) in se tudi sami preizkusili v vlogi plesalcev, ter zapeli ob zvokih pesmi DEKLE RAZPOSAJENO, ter DIRADI ČINDAVA. V folklorna oblačila smo oblekli tudi vzgojiteljici. Po plesu smo se udobno zleknili na kavču, s kokicami v rokah in si ogledali risanko o Smrkcih.

KOSTANJEV PIKNIK, IZDELAVA TETKE JESENI, OBISK PONIJA

Zadnji dan v tednu otroka smo se skupaj s šolarji najprej posladkali s pečenimi kostanji. Nato pa smo vsi skupaj pomagali pri izdelavi TETKE JESENI iz naravnih materialov, katere so skrbno prinašali cel teden v šolo in vrtec.  

Na koncu nas je presenetil gospod Aleš iz Konjeniškega kluba Plohl iz Cvetkovec, ter nam pripeljal dva ponija katera smo lahko božali, štriglali in po želji tudi jahali.

 

KAKO SMO UPORABILI BUČNA SEMENA

Se še spomnite, da smo pred kratkim pridno trebili buče? Semena so se posušila in so pripravljena za uporabo. Danes smo jih osolili in spražili. Bile so zelo odlične- boljša od vsakega čipsa. Nekaj semen pa smo stehtali, zmleli in po receptu pripravili bučni namaz. 

PRAVLJIČNA URA S KNJIŽNIČARKAMA ŠPELO IN SIMONO

Zakaj sta nas obiskali knjižničarki? ZATO, da nam prebereta zgodbico z naslovom Zakaj sem tako majhen? In nas spodbudita k razmišljanju, da ima vsak ZAKAJ tudi svoj ZATO. Prijetna urica je hitro minila in se veselimo ponovnega srečanja z njima.

GOZDNI ŽIV ŽAV

Sončen jesenski dan je najlepši v gozdu. Odkrivali smo kdo vse se skriva pod listjem, pod koreninami, suhimi debli… Našli smo res veliko različnih drobnih živali, se dodobra razgibali in preizkusili svoje sposobnosti lovljenja ravnotežja.

KOŽUHANJE

V vrtcu Kog smo opravili še zadnje jesensko opravilo. Kot se je počelo nekoč, smo tudi mi veselo zapeli. Malo smo z luščenjem koruze potrenirali še naše prstke ter se na koncu  posladkali s kostanji.

MOJI ČISTI ZOBKI

Obiskala nas je sestra Saša iz ZD Ormož, ki nam je s pomočjo dečka Jaka v zgodbi predstavila kaj je za naše zobke zdravo in kaj ni. Na lutki nam je demonstrirala pravilno ščetkanje zob v katerem so se preizkusili tudi otroci. 

JEŽEK JAKA IŠČE PRIJATELJE IN POGASI POŽAR

Vzgojiteljici Petra in Monika sta nam pripravili lutkovno predstavo na temo prijateljstva in požarne varnosti. Predstavo smo si ogledali v igralnici pri malčkih in vsem nam je bila zelo všeč. Prav zasmilil se nam je ježek Jaka, ki nikakor ni mogel najti prijateljev zaradi svojega bodičastega kožuščka a skozi predstavo smo ugotovili, da so tudi bodice lahko koristne.

ZABAVA ZA NOČ ČAROVNIC

Z velikimi pričakovanji smo vlekli na ušesa vse kar so načrtovale naše vzgojiteljice – in se spraševali ali mislijo resno. Danes pa vseeno previdno vprašali ali so mišji kakci v čarovniškem napitku pravi in zmajeva kri od resničnega zmaja. Bilo je živahno, zabavno, glasno in strašljivo ampak nas seveda ni bilo čisto nič strah.

MIŠKA KAŠO KUHALA

Ogledali smo si prvo predstavo lutkovnega abonmaja v izvedbi gledališča Zapik. Spoznali smo več prstnih iger in se v nekaterih tudi sami preizkusili. Igralca sta nas motivirala in nasmejala ter se z nami tudi nagajivo pošalila.

SENČNO GLEDALIŠČE NA DEŽEVEN DAN

Tih deževen jesenski dan – Le kaj bi počeli v vrtcu? smo se spraševali.  Pa sta se vzgojiteljici opogumili in nam zaigrali predstavo Pod medvedovim dežnikom. Spoznali smo lisičino samovšečnost in sebičnost ter medvedovo dobroto do ostalih živali v gozdu. Po predstavi smo se tudi otroci lahko preizkusili v vlogi lutkarjev senčnega gledališča. Bila je nova in zabavna izkušnja in prav vsi smo se želeli preizkusiti v vlogi nastopajočih. Pozabili smo na dež in ohranili nasmeh na obrazu.

PROJEKT- TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
OBISK ČEBELARKE

V okvirju Tradicionalnega slovenskega zajtrka smo tudi letos v vrtec povabili čebelarko. Obiskala nas je učiteljica Fleur, ki se  v svojem prostem času ukvarja s čebelarstvom. Predstavila nam je poklic čebelarja. Ogledali smo si čebelje satje, metlico s katero nežno odstrani čebele iz satja in čebelarsko obleko. Ostalo pa nam je predstavila preko fotografij in računalnika. Povedala nam je tudi zgodbo o Kranjski čebeli. Vsak je lahko poskusil tudi akacijev med, ki ga je prinesla s sabo.

“KRUH ZA ZAJTRK, SUPER DAN”.

Za Tradicionalni slovenski zajtrk smo skupaj s kmečkimi ženami iz Koga spekli domače dobrote v krušni peči. Zbrali smo se v Košarkini hiši, kjer nas je pričakala vroča krušna peč in že pečena “palenka”. Nato so nam kmečke žene pokazale kako se  pripravi kruh. Skupaj smo v skledo dodajali sestavine, nato pa opazovali spretne roke gospe Mimice kako je mesila testo. Ko je testo za kruh počivalo, smo si v tem času naredili majhne žemljice. Te žemlje smo pozneje tudi poskusili, bile so odlične. Na koncu smo si ogledali, kako so vzhajane kolače vzele iz košare, jih premazale z vodo, položile na velik lesen lopar in dale v krušno peč. 

Dan  je bil zelo poučen, zanimiv, radoveden in vesel.

Iskrena hvala kmečkim ženam iz Koga za vaš čas in trud.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Dan slovenske hrane in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom “KRUH ZA ZAJTRK, SUPER DAN”. Tudi v našem vrtcu smo si danes pripravili svečan pogrinjek na katerem je bil naš domači kruh, katerega smo včeraj pekli s kmečkimi ženami s Koga. Posladkali smo se še z drugimi dobrotami naših lokalnih pridelovalcev.

BAZAR

Ta svet je lep, če si človek do ljudi pravi T. Pavček. In tako pravimo tudi mi.

Prvi dan ustvarjalne delavnice. Barvali smo lesene podlage, palčke, lomili in trebili orehe za piškote in zraven veselo prepevali.

Naslednji dan smo se lotili peke piškotov. Poskusili boste lahko naše medenjake in uživali v čokoladnih sanjah. Vabimo vas na našo stojnico v sklopu  Miklavževega sejma.

MIKLAVŽEV SEJEM

Na stojnicah ste lahko videli izdelke, ki so nastali izpod pridnih prstov otrok in vzgojiteljic, namenjeni pa so  bližajočim se praznikom. Od ročno izdelanih čestitk, pisanih okraskov, do slastnih piškotov…  Starši z radovednimi otroki izbirajo izdelke, ki so jih ustvarjali v preteklih dneh. 

KAKO JE BILO NA SNEGU

ANŽE: Najlepše se je bilo sankati!

JAN F.: Ne snegu je blo lepo in fajn!

MATIJA: Lepo je bilo!

MELISA: Sneg je beli!

EVELIN: Jaaaa, sneg!

JAN I.K.: Lepo!

ISA: Najlepše je bilo kda smo se pelali na blazini jaz pa Jan, Eva,  Anže, pa Evelin.

EVA: Sankala sem se!

PREDSTAVA- PRAZNIČNA POMOČ

Ogledali smo si predstavo Praznična pomoč v izvedbi gledališča Pika poka in spoznali kako se da ustvariti darilo, ki je nekaj čisto novega, izvirnega, drugačnega. Skupaj smo se naučili tudi pesmico 1,2,3.

POSTAVITEV SMREČICE

Spet je leto naokrog in že je tisti čas v vrtcu, ko se krasi smrečica. Tudi v vrtcu Kog smo jo okrasili otroci in vzgojiteljice – tokrat samo z naravnimi  ter recikliranimi materiali. Podnjo smo postavili zimsko vasico, ki naj tudi vas dragi starši in obiskovalci vrtca popelje v dobri pravljični svet ter čas pričakovanja, praznovanja in prijetnih trenutkov.

SEJANJE BOŽIČNEGA ŽITA

V vzdušju pričakovanja in radosti smo se odločili, da bomo v vrtcu sejali božično žito. Vsak otrok je prejel majhno posodico, ki smo jo napolnili z zemljo, nato pa smo z navdušenjem posejali semena pšenice. Ko  je pšenica zrasla, smo posodice tudi okrasili.

BOŽIČ NEKOČ

V tem predprazničnem času smo si, na povabilo Kmečkih žena s Koga, v Košarkini hiši ogledali razstavo na temo Božič nekoč. Pokazali so nam zelo stare jaslice, okraske iz davnih časov na betlehemu, Bogkov kot ter nam pokazali kako so gospodinje nekoč pekle mašinske kekse, mlele orehe in mak. Seveda smo se z domačimi piškoti tudi posladkali. Oglejte si razstavo tudi vi, ne bo vam žal.

PRAVLJIČNA URICA S KNJIŽNIČARKAMI

Včeraj so nas obiskale pravljičarke iz knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož in nam s pomočjo senčnih lutk uprizorile predstavo o Malem Princu, ki je iskal prijatelja.  Po predstavi je sledil še pogovor o likih iz zgodbe, ter prebiranju knjig iz potujoče knjižnice.

IZDELAVA NOVOLETNIH VOŠČILNIC

V želji da vam pokažemo kako zelo ste nam pomembni dragi starši, smo se lotili izdelave prazničnih voščilnic. Okrasili smo jih z bleščicami saj vam želimo prav takšne bleščeče, ljubeče praznike polne radosti.

 

DARILA POD JELKO

Božično-novoletni prazniki so minili in vrnili smo se nazaj v vrtec, kjer nas je pod jelko čakalo presenečenje. Našli smo polno darilnih škatel. Le kaj je v njih? Polni pričakovanja in misli, da je tudi v vrtec prišel Dedek Mraz smo začeli darila odvijati. V njih so bile nove igrače, s katerimi smo se igrali in ustvarjali.

PROJEKTNI TEDEN BRALNE PISMENOSTI 
“VSI ZA ENEGA, EDEN ZA VSE”

 Branje je za duha to, kar je telovadba za telo.
(Richard Steele)

Obojega je v današnjem načinu življenja premalo. Tega se zavedamo tudi v Vrtcu Kog, zato se skozi vse leto trudimo, da bi otrokom v predšolskem obdobju privzgojili ljubezen do gibanja in knjig. Teden bralne  pismenosti pa naj bo dobra priložnost, da otroku pokažemo kako zanimivo je lahko potovanje v svet branja.

In naj velja kot pravi mongolski pregovor

 ,,Sončni vzhod prebuja naravo,
branje knjig pa razsvetljuje glavo,,.

 

PONEDELJEK

Potovali smo v svet domišljije skozi zgodbo VSI ZA ENEGA, EDEN ZA VSE ter spoznali kako dragoceno je biti drugačen, prijazen, prijateljski. Spoznali pa smo tudi pomen sodelovanja in timskega dela. Vsi imamo svoja močna področja in vsak lahko s svojimi značilnostmi prispeva k uspehu. Skozi pogovor so otroci izrazili svoje sanje za prihodnost in jih tudi likovno upodobili.

TOREK

Na igriv način smo izvajali vaje za razvoj govoril in se pri tem neznansko zabavali. Najbolje so nam šle vaje pihanja, tako smo vztrajali pri njih, da se nam je že malo vrtelo v glavi J. Pihali smo v milnico in pri tem ustvarjali različne oblike, sledila je igra z vato, trakovi, pihali smo svečke, pripravili tekmo v potovanju zamaškov.

Umirili smo se z dihalnimi vajami, ter nasmejali ob vajah ustnic – seveda smo se tudi malo poafnali. S pomočjo instrumentov smo urili poslušanje, pomnjenje ter se orientirali v prostoru. Trening za govorila smo zaključili še z vajami za jezik. Te pa nam res niso delale večjih težav bi si mislili, pa vendar ni bilo čisto tako.

SREDA

Knjiga ,,Vsi za enega, eden za vse,, nas spremlja ves teden. Danes smo obnovili zgodbo, potem pa smo ob sličicah na temo znanih zgodb sestavili zaporedje dogajanja v zgodbi in zgodbo ob sličicah pripovedovali. Ob tem smo imeli kar nekaj težav, zato bomo to še vadili.

ČETRTEK

Po sestavljanju zgodb iz sličic in pripovedovanju, smo prisluhnili pravljici ŠPELIN ŠTOR in se nato lotili izdelave zapestnice prijateljstva. Ob izdelovanju je tekel pogovor kaj sploh je prijateljstvo, kdo je naš prijatelj, kako se prijatelji med seboj vedejo in kako si pomagajo.

PETEK

 Za konec dejavnosti na temo bralne pismenosti, smo še likovno upodobili vsak svojega prijatelja, in si  ogledali  risanko Franček in novi prijatelj.

OBISK KRMIŠČA Z LOVCI

Ste že božali medveda, štorkljo,  jazbeca, kuno, fazana, lisico? No mi smo imeli včeraj to možnost. Obiskali so nas namreč lovci ter nam pripravili razstavo gozdnih živali, ter nam povedali kakšne so značilnosti teh živali in kako se vedejo v naravi. Spoznali smo tudi delo lovca in 2 vrsti lovskih oblek: svečano in delovno. Pomembna stvar, ki smo se je naučili pa je ta, da se živali vedno umaknejo človeku, razen kadar se počutijo ogrožene.

Za konec smo se z lovci Mirkom, Štefanom, Bojanom ter njegovo psičko Bibo,  odpravili v gozd kjer smo v krmišču nastavili koruzo za živali v gozdu. Verjamemo, da nam bodo hvaležne. Na koncu smo si ogledali še prežo in se dodobra razgibali.

Dostopnost