Skoči na glavno vsebino

Galerija preteklih dogodkov 2021/2022 – skupina BALONČKI

Septembra se je pričelo novo vrtčevsko leto in s tem smo vzgojiteljice Petra, Ines in Milena pričakale otroke v novi skupini, ki smo jo temu primerno tudi okrasile in opremile. Naj se vam predstavimo. Smo skupina Balončki, v kateri je 20 otrok, starih od 3 do 5 let. Letos sta se nam pridružila dva prijatelja, katera smo toplo sprejeli. V prvem tednu druženja smo se predvsem spoznavali in ponovili lepe besede, kot so hvala, prosim, izvoli, dober dan, nasvidenje, ki nam nekako polepšajo vsakdan. Na to temo smo tudi ustvarjali, tako da smo z vatiranimi palčkami nanašali barvo. Del našega vsakdana je druženje in gibanje na prostem, kjer otroci najraje prosto tekajo, se igrajo z obroči ter raziskujejo gozd. Jesenski čas nam prinaša veliko plodov, zato smo v skupini Balončki v tem času “trebili tikve”, katere smo kasneje pražili in z veseljem poskusili. Tudi barve zaživijo v jesenskem času. S slamico smo pihali različne barve in se jih na tak način učili oziroma ponovili. S pihanjem so nastale različne oblike, katere smo poimenovali Pošasti. V gozdu smo nabrali liste različnih dreves in jih odtiskovali na podlago ter si naredili gozdno igralnico, ki nam bo služila za igranje in učenje skozi vse leto. V zadnjem času smo se veliko pogovarjali o ježkih in si jih tudi izdelali.

 

OKTOBER

Danes smo se otroci in vzgojiteljice iz skupine Balončki odpravili na daljši pohod v Jastrebce. Naš cilj je bil ogled okrasnih buč pri Prapotnikovih. Čudovite pisane buče krasijo njihov dovoz, dvorišče in vse kotičke njihove čudovito urejene domačije. Otroci so se z bučami lahko tudi igrali, se gugali in si ogledali rastlinjak. Bilo je zabavno, razigrano, poučno. Čeprav je bil vrnitev na ,,breg,, težka, se veselimo naših novih pohodniških podvigov. V naslednjih dneh smo naredili trganko na temo buč in grozdja, s pečatniki smo odtiskovali drevesa različnih barv, lepili koruzo in različna semena in tako izdelali polžka. V igralnici smo si pričarali jesen z listjem in ježki, pred vrtcem in šolo pa smo skupaj s šolarji naredili Tetko Jesen.

 

NOVEMBER

V novembru smo ugotovili, da je matematika res zanimiva. Naše možgančke v zadnjih dveh tednih treniramo s pomočjo matematike. Spoznavamo like, štejemo, primerjamo, preštevamo, urejamo po velikosti, prepoznavamo števila in jih poskušamo zapisati, gradimo stolpe, razvrščamo, ter se igramo Želodovo igro, ki smo si jo sami naredili. Tudi zunaj na sprehodu nas spremlja matematika, iz listov in storžev smo sestavili števila. Seveda, pa je po naporni možganski vadbi potrebno razgibati tudi telo, gibalne urice so kot nalašč za to:). Poglejte kako smo se zabavali.

 

DECEMBER

Juhuhu! Veseli december je prišel. Z njim pa trije dobri možje poskrbijo, da še bolj sem vesel.

Na začetku meseca decembra smo čistili svoje škornje, v katere nam je Miklavž nastavil darila. Izdelovali smo okraske v obliki smrečic in lunic za donatorje, občino in različna društva v kraju s katerimi sodelujemo. Ker že komaj čakamo Božič, smo posadili pšenico, izdelali Božičkove glave in si v igralnici ustvarili praznično vzdušje iz različnih okraskov, katere smo naredili iz naravnih materialom.

V igralnici pa ne sme manjkati niti božična smrekica, ki je prav tako okrašena z okraski, ki so nastali izpod naših rok. Cel mesec prepevamo pesmice s praznično tematiko. Naučili smo se deklamacijo Pet snežakov ter pesmice Cin cin cin, Siva kučma, Dedek Mraz, Snežinke.

Kot vsaki mesec, nas je tudi decembra obiskala sestra Špela, ki nam je prebrala pravljico o slončku, ki si ni umival zob. Potem smo se pogovarjali o zdravi prehrani in higieni zob. Na to temo smo izdelali tudi plakat, na katerega smo zdrave jedi nalepili pod veselim, nezdrave jedi pa pod žalostnim zobkom. Sestra je otrokom pogledala zobke in jih na koncu nagradila s štampiljko, česar se otroci vedno razveselijo.

Tudi v nadaljevanju smo veliko ustvarjali. Vsak otrok je s tempera barvami narisal svojo božično smrečico, ki jo je kasneje poljubno okrasil. Iz lončkov smo izdelovali snežake. Dočakali smo tudi prvi sneg, ki smo ga dodobra izkoristili, saj smo se sankali, kepali, delali snežake, angelčke in razne vragolije.

V veselem decembru pa ne sme manjkati dobrot, s katerimi napolnimo praznično mizo. Naše pridne roke so naredile medenjake različnih oblik.

Obiskala nas je Kačalinka Čalapinka (lik iz jogijske pravljice). Z njo smo spoznali osnove joge za otroke, ko smo se dodobra razgibali smo se za nagrado posladkali s palačinkami z marmelado. Na koncu pa smo s Kačalinko Čalapinko zaplesali kačji ples- Kača Lola.

V jesenskem času smo na poteh nabrali šipek, ki se je do zdaj posušil, zato smo naredili čajanko, kjer smo si postregli z našimi medenjaki.

Že v začetku decembra smo v lončke posejali pšenico. Lončke smo kasneje tudi okrasili. Ko je pšenica zrasla, smo si jih odnesli domov, kjer bo jih lahko vsak po želji tudi s škarjami oblikoval.

Juuuuhuuuuhuuuuu, obiskala sta nas Dedek Mraz in škratovka, ki sta nam prinesla darila. Otroci so jih nemudoma odprli in se z njimi poigrali. Seveda pa smo se tudi fotografirali z Dedkom Mrazom.

 

 

 

 

JANUAR

Po veselem decembru in zasluženih počitnicah smo polni energije spet nazaj.

Letošnje leto smo pričeli z Bralno značko. Otroci so prisluhnili zgodbi »Katja gre k zdravniku« in na to temo zapolnili eno izmed strani v naši knjigi. Na enako temo smo iz tulcev izdelali injekcije.

Med drugim smo se urili v pincetnem prijemu, tako da smo s pinceto razvrščali predmete po barvah.

Kot vsako leto je tudi letos v sklopu Antonovanja na Kogu natečaj na temo: prašiči: ljudski običaj-koline, pravljice o prašičkih, prašički v prihodnosti. Tudi letos smo z veseljem sodelovali.

Mesec je naokrog, zato nas je ponovno obiskala sestra Špela, ki je najprej prebrala zgodbo o krokodilu Krištofu, ki ga je bolel zob, nato pa smo si izdelali gromozansko zobno ščetko.

Tudi januarja smo kljub mrazu veliko časa preživljali na prostem. Odpravili smo se na dolg sprehod po bližnji okolici, kjer nas je pot ponesla do najbližje kmetije, kjer smo si ogledali bike.

Naša današnja gozdna je bila poiskati siničko in prisluhniti njenemu petju. Nam je uspelo? Najprej smo stekli skozi vinograde in po robu gozda in spotoma okušali in opazovali mrazek, prestrašili vrane, se vzpeli na krtino ter se v naši gozdni igralnici naučili pesem o sinički. In veste kaj? Sinička nam je vrnila s svojim napevom, ki smo ga takoj prepoznali saj smo ga prej poslušali na telefonu. V gozdu smo si poiskali tudi palčke, spoznali kaj so tolkala in z njimi tolkli po različnem lesu ter jih uporabili kot spremljavo v naši novi pesmi o sinički. Blatni in z nasmehom na ustih ter polni novih vtisov smo se vrnili v vrtec in se razveselili slastnega kosila.

Januar zaznamovan s pticami je bil v kogovskem vrtcu zelo pester in obarvan s ptičjim petjem in izdelki. Prepevali smo pesmice o ptičih, izdelovali ptičja gnezda in jajca iz gline, tekmovali v gradnji najvišjih gnezd iz rozg nabranih v bližnjem vinogradu. Na ptičjem poligonu smo prevažali semena s tovornimi vozili ter razvrščali hrano v prava gnezda. Seveda smo pticam nastavili tudi hrano ter jih izdelovali iz vseh mogočih materialov. Naše izdelke si lahko ogledate na razstavi ob vstopu v šolo.

FEBRUAR

,,Od nekdaj lepe so Kogovčanke slovele,,…

Ja seveda smo obeležili naš kulturni praznik in počastili našega največjega pesnika. Poskusili smo tudi fige, ki jih je tako rad delil otrokom tistega časa. Ogledali smo si Povodnega moža, izdelali slovensko zastavo z odtisi rok ter vsak svoj ,,Prešernov cilinder,, in si ga položili na glavo.

Ker so se pred kratkim pričele zimske Olimpijske igre, smo si v naši telovadnici priredili posebne igre z različnimi postajami. Tekmovali smo med seboj, spoznavali različne športe in se ob tem zabavali.

Na temo olimpijskih iger so kar nekaj časa v naši igralnici svojo podobo dobivale smučke in deske za sneg, saj bomo za pusta postali čisto prav smučarji in deskarji na snegu.

Vzgojiteljici sta za nas pripravili predstavo in nam tako na zabaven način predstavili vsebino iz knjige Štef in štafeta. Kasneje smo se tudi sami preizkusili v različnih vlogah iz zgodbe.

Za naše ljube mamice in atije smo za valentinovo izdelali srčke, s katerimi smo jim pokazali kako jih imamo radi.

Spoznali smo poklic novinarja in pogumno prijeli za mikrofon ter se tako tudi sami preizkusili v vlogi novinarjev. V vrtcu nas je obiskala novinarka Katjuša z Radia Prlek in nam postavljala različna vprašanja o aktualnih dogajanjih v vrtcu, glavna tema pa je bil pustni čas.

Tralala hopsasa pustne smo šeme,

tralala hopsasa nič nismo lene.

Tralala hopsasa mi se vrtimo,

tralala hopsasa in veselimo.

Tudi v našem vrtcu je bilo zelo veselo in razigrano. Obeležili smo praznovanje pusta in pustno rajali s kurenti iz Miklavža.

 

MAREC

Končno se je pričelo lepše vreme in to smo v skupini Balončki dobro izkoristili. Tekali smo med vinogradi ter se igrali različne igre.

Med našimi sprehodi v naravi vidimo veliko rož, ki so ravno v tem času pričele cveteti. Nekaj izmed njih smo iz papirja tudi izdelali.

Za Dan žena smo iz perl izdelali rože in jih podarili našim mamicam. Sledil je Dan mučenikov in tudi za naše atije smo naredili darila. Podarili smo jim iz papirja izdelane kravate.

12.marca praznujemo Gregorjevo – takrat se ptički ženijo. Na ta dan smo skupaj naredili maso za peko ptičkov, s katerimi smo se tudi posladkali.

Kasneje smo v okolici vrtca iskali darila od ptičkov, ki so za vsakega izmed nas pripravili presenečenje, v katerem je bil pečen ptiček in sladkorček.

Tudi v vrtcu Kog smo se z veseljem udeležili čistilne akcije.

Začetek pomladi je prinesel tudi pomladno vreme, zato smo imeli veliko dejavnosti na prostem. Nabrali smo različne pomladne cvetlice, s katerimi smo zdelovali lovilce sanj in okraske za okna.

V pustnem času smo sodelovali v tekmovanju, ki ga je organiziralo TD Središče ob Dravi, na katerem smo zasedli 1. mesto in si s tem prislužili nagrade, katerih so se otroci zelo razveselili.

 

 

Teden razvijanja bralne pismenosti

Ker je 2. 4. Mednarodni dan knjig za otroke in mladino, smo izvedli projekt Bralne pismenosti. V ponedeljek sta nas obiskala Špela in Domen ter nam s plesom predstavila zgodbo Kralj Li. Tudi mi smo se preizkusili v plesu ter izdelali krone in napisali pismo, posvečeno kralju Liu.

V torek smo se pogovarjali o ljubezni in na to temo spoznali zgodbo Alberta išče ljubezen ter poslušali pesem Tok rad, izvajalca Trkaja. Otroci so nam zaupali koga imajo radi, kar smo vzgojiteljice zapisale, da smo lahko v petek razstavili na naši razstavi.

V sredo sta nas obiskali knjižničarki Špela in Simona ter nam pripovedovali zgodbo Zvonček in Stržek prikličeta pomlad, katera smo kasneje tudi naslikali. Za dobro vzdušje smo si predvajali pesem Trkaja – Le pogumno.

Četrtek je bil dan za uganke in izštevanke. Spoznali smo različne izštevanke, kot so En kovač, Ena žaba, An ban pet podgan, Jon Marijon itd., na katere smo kasneje repali na Trkajevo pesem Uganke.

Otroci so že nestrpno čakali petek, saj nas je avtobus odpeljal do naših prijateljev v Miklavž, kjer smo si najprej ogledali razstavo z našimi izdelki, ki so nastajali skozi teden bralne pismenosti. Ponovno sta nas obiskala Špela in Domen ter poskrbela, da je zadnji dan tedna minil poln presenečenja in veselja, zaradi česar se veselimo ponovnega snidenja.

 

APRIL

Kot vsak mesec, nas je tudi aprila obiskala sestra Špela. Prebrala nam je zgodbico o zobkih v živalskem vrtu ter nam pokazala, kako se pravilno ščetkajo zobje.

Zelo veseli smo bili, ko sta nas obiskala gledališčnika, saj nas je predstava z naslovom To ni pika zelo nasmejala.

Veliko smo ustvarjali na temo VELIKA NOČ. Preizkusili smo se v različnih tehnikah in nastala so barvita jajčka.Na velikonočni petek nas je obiskal zajček in nam na vrtčevskem igrišču nastavil čokoladna jajčka. Mmmmmmmm kako so bila sladka:).

Sončni žarki so nas vlekli na prosto kadar se je le dalo, vendar nam jo je včasih zagodel dež. Takrat smo si v telovadnici pripravili prometni poligon in skozi igro spoznavali kako biti odgovoren udeleženec v prometu. Psssst! Nismo še opravili vozniškega izpita, vedar so nam vzgojiteljice dovolile voziti avte, ki smo jih sami izdelali. Izdelali pa smo si tudi semaforje in spoznali pomen posamezne luči na njem. Nismo pa pozabili tudi na varno uporabo avtomobilskega sedeža.

 

MAJ

Maj nam je prinesel možnost dolgih pohodov po travnikih in v gozd. Tako smo lahko premagovali naravne ovire, preživeli dan v gozdu in naši gozdni igralnici, ki je čez zimo in v dežju malce samevala, jo opremili s škratki, ki nam jo bodo čuvali, se naučili imena prstov skozi pravljico, reševali uganke in izdelovali metulje iz naravnih materialov ter popravljali hišo ob drevesu. Seveda smo srečali veliko majhnih živali od žabice, čmrlja, deževnika, polža, prisluhnili kukavici in ostalim pticam. Dan nam je prehitro minil in veselimo se novega obiska v gozdu.

Ker se nam ni ljubilo pospravljati igrač so vzgojiteljice sklenile, da se en teden ne bomo igrali z njimi – pa smo se igrali s kartonskimi škatlami in si pobarvali vsak svojo škatlo za izdelke, ki jih bomo odnesli domov ob koncu leta. Teden je hitro minil, mi pa smo se kljub igračam v škatlah, pošteno zabavali.

Družina je dom, je toplina, je ljubezen, je veselje in je toplo zavetje. Družine so različne kot smo različni mi., a vsem je nekaj skupno – z nasmehom na ustih je vse lažje. Tudi v vrtcu smo kot ena velika družina in se imamo radi. Včasih smo veseli, radostni, radovedni,včasih pa žalostni, tudi malce nesrečni. V naši družini je dovoljeno biti takšen kot si in kot se počutiš in najlepše je to, da nas tam vedno čaka objem, še posebej kadar ga najbolj potrebujemo.

Vrtec v naravi

Starejši otroci iz vrtca Kog in Miklavž  smo se odpravili na izlet do Treh Kraljev  . Izlet je trajal 2 dni, kar pomeni, da smo bili pogumni,  nekateri so prvič noč preživeli brez staršev.

Tja nas je popeljal avtobus. Ob prihodu smo se najprej namestili po sobah, nato pa se odpravili na kosilo. Sledil je počitek, saj nas je čakal dolg pohod do Črnega jezera. Po večerji smo se umili in se uredili za Pijama party. Prvi dan nas je dodobra utrudil, zato smo se odpravili spat.

Naslednji dan smo se preizkusili v streljanju z lokom, nato pa odpravili na krajši pohod do razgledne točke, od koder smo imeli lep razgled. Po kosilu je sledil odhod domov, česar se nekateri otroci niso razveselili, saj smo se zelo zabavali in želeli ostati še kakšen dan več.

 

JUNIJ

Prihaja poletje!

Tudi v vrtcu na Kogu se nanj intenzivno pripravljamo. Naredili smo si kozarce z limonado, vsak dan sproti razgibamo svoje telo, da bomo pripravljeni na vroče dni ki prihajajo.

Minimaturanti smo si oblekli svoje majice ,okrog vratu nadeli piščalke ter se s  sprehodom  po šoli  z žvižgom poslovili od vrtca, učencev in delavcev šole.

Dostopnost