Skoči na glavno vsebino

GALERIJA PRETEKLIH DOGODKOV 2

MNOŽIČNI TEK

V sredo 21.9.2022, na dan slovenskega športa, smo se na pobudo Atletske zveze Slovenije izvedli množični tek. Tudi letos gre za najbolj množični tek otrok v Sloveniji z sloganom ” ZAČNI MLAD, TEKMUJ POŠTENO”.

Na začetku smo se malo ogreli, nato pa se po skupinah na startni poziciji pognali v tek. Vsi smo pretekli progo in za nagrado prejeli priznanje.

JESENSKO SREČANJE S STARŠI

Pa nam je uspelo. Kljub slabi napovedi so naše gorice pobrane, koruza potrgana, zelje se že kisa, bučnice pa se že sušijo, da si bomo lahko pripravili slasten prigrizek. Za popestritev pa so poskrbeli Kunštni Prleki, ki so nam s predstavitvijo običajev in glasbo zelo polepšali naše druženje. Na kratko povedano – LUŠNO JE BLO.

 

TETKA JESEN

Na prvi jesenski dan smo se otroci našega vrtca zbrali pred vrtcem. Obiskala nas je namreč tetka Jesen. S seboj je v košari prinesla različne poljske pridelke in otroke seznanila z njenimi nalogami. Po njenem odhodu smo skupaj naredili veliko tetko Jesen iz jesenskih pridelkov in zraven tudi zaplesali.

TEDEN OTROK

S TERAPEVTSKO PSIČKO LINO IN KOSTANJEV PIKNIK

V tednu otroka smo med nas povabili gospo Petro in njeno psičko Lino, ki pa ni navade pes, ampak ima naziv Terapevtski pes. Z njo lahko hodi po bolnišnicah in raznih ustanovah, kjer po povabijo. Stara je 12 let in je pasme Aljaški malamut. Psička je zelo prijazna, saj so jo otroci božali, jo peljali na sprehod in ji tudi ponudili brikete. Po njenem odhodu pa smo si privoščili pečene kostanje in se poigrali na našem vrtčevskem igrišču.

VARNO JE  ZABAVNO

Ker smo tudi to šolsko leto vključeni v projekt Pasavček, smo si med sebe povabili policiste PP Ormož in  KUža pazija, ki sta nas popeljala po Miklavžu in  nam predstavila varno vključevanje otrok v promet. 

EVAKUACIJA IN OBISK GASILCEV

Ker je mesec oktober mesec požarne varnosti, smo med sebe povabili tudi gasilce. Izvedli smo tudi samo evakuacijo vrtca, saj je v naši kuhinji zagorelo. Hitro smo izpraznili vrtec , ter na 112 poklicali gasilce. Ogledali smo si njihovo opremo in se tudi sami preizkusili v gašenju.

PRAVLJIČNA URA

Obiskali sta nas tudi knjižničarki iz knjižnice Ormož in nam zaigrale lutkovno igrico z naslovom Mavrični krtek.

TINKA POBALINKA IN PASAVČEK

Ker naš vrtec sodeluje v projektu Pasavček, smo  si za nagrado ogledali lutkovno predstavo in se še bolj seznanili z pravilnim obnašanjem v prometu.

JAVNI NASTOP ZA STAREJŠE NAD 70 LET

 Ker smo pridno vadili  smo z našim nastopom polepšali dan dedkom in babicam.

Nastop si lahko ogledate na tej povezavi:

Zadnji dan pred počitnicami, nas je obiskala čarovnica Zofka in nam zmešala čarobni napitek in skuhala čarovniško čorbo. Nato nas je odpeljala v svojo čarovniško votlino s svojo metlo, kjer nam je pripravila posebno zabavo.

DAN DEJAVNOSTI- TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

 Ker je tema letošnjega tradicionalnega zajtrka  ZAJTRK Z MLEKOM – SUPER DAN, smo dejavnosti usmerili v raziskovanje mleka in mlečnih izdelkov. Že cel teden smo namenili temu, da ugotovimo  od kot mleko sploh pride in kaj lahko iz mleka sploh naredimo. Preizkušali smo tudi  različne mlečne izdelke. Na dan dejavnosti celega vrtca smo si najprej pogledali video posnetek molže krave.

Gospa Maša nas je naučila kako lahko doma sami iz smetane naredimo maslo.

Z vzgojiteljico Adrijano smo zamesili testo in naredili, ter spekli majhne žemljice.

Olupili in narezali smo jabolka, ter skuhali kompot, posušili jabolčne krhle in spekli jabolčne olupke.

Na koncu pa smo vse skupaj pojedli.  Mmmmmmmm je blo DOBRO !

Tudi mi smo se posladkali s pravil tradicionalnim slovenskim zajtrkom.

Pred nami je praznični december. Ker se bliža Miklavžem sejem, smo se tudi mi potrudili in izdelali nekaj izdelkov za na tržnico.Končnih rezultatov izdelkov, pa vam še ne razkrijemo.

V naš vrtec je prišla na obisk  upokojena vzgojiteljica Ljuba Fišer. S seboj je prinesla star kovček, v katerem je imela shranjeno presenečenje za nas. Zaigrala nam je lutkovno predstavo Ne moreš spati, mali medo in nam polepšala turoben in oblačen dan. Na koncu, pa nas je še presenetila s škatlo slastnih medenjakov.

DAN DEJAVNOSTI- VOLNA

Med sebe smo povabili  gospo Silvo Kelemina iz Huma, ki ima doma veliko čredo ovc. Pokazala nam je  kako se pride do volne in kaj lahko iz nje vse naredimo. Pokazala nam je fotografije njenih ovc, predstavila nam je kolovrat s katerim je stkala nit in naredila klobčič volne. Prikazala nam je tudi izdelke iz volne, ki jih sama naredi.

V drugi igralnici smo si iz mafinov in penic naredili sladke ovčke.

V tretji igralnici pa smo se razgibali na Vidkovem poligonu, ter iz tulcev in vate naredili ovčke.

Dan je minil, kot bi trenil. Skupaj smo se zahvalili gospe Silvi za njen prikaz, nato pa se še posladkali z našimi sladkimi ovčkami.

MIKLAVŽEV SEJEM V OŠ MIKLAVŽ

Tudi naš vrtec je sodeloval s svojo stojnico in predstavil izdelke, ki smo jih naredili skupaj z otroki.

Skupaj smo si okrasili hodnik našega vrtca in postavili, ter okrasili božično jelko.

OBISK MEDNARODNIH PROSTOVOLJK

V naš vrtec so na obisk prišle tudi posebne gostje in sicer mednarodni prostovoljki iz Mladinskega centra Ormož, Lenka iz Češke in Margaria iz Portugalske. Predstavili sta nam decembrske običaje iz njunih držav.  Skupaj smo imeli priložnost zaplesati v ritmih portugalskih otroških pesmi ter si ogledali risanko z legendarnim češkim Krtkom. Na koncu sta nam razdelili pobarvanke, katere smo tudi skupaj pobarvali.

GLEDALIŠKA PREDSTAVA

Ogledali smo si   predstavo z naslovom »Pod prazničnim dežnikom« gledališča KU-KUC.

OBISK KNJIŽNIČARK IZ KNJIŽNICE ORMOŽ

Praznični december sta nam polepšali tudi knjižničarki Špela in Simona. S pomočjo senčnega gledališča sta nam zaigrali zgodbo o Zverjascu.  S seboj sta imeli tudi veliko božičnih knjig, katere smo si po predstavi tudi pogledali.

OBISK DEDKA MRAZA

Kljub temu, da nam je načrte za predstavo Kdo je napravil Vidku srajčico prekrižala bolezen, nas dedek Mraz ni pustil na cedilu. Vedel je, da smo pridno vadili in se trudili, zato nas je kljub temu obiskal v našem vrtcu.

 

DARILA POD SMREKO

Čez praznike nas je v vrtcu obiskal dobri mož in nam pod smreko pustil par škatel daril in pismo. Z veseljem smo prebrali njegovo pismo in odprli škatle daril, ter pokukali v škatle.

PROJEKT BRALNE PISMENOSTI

ŽIRAFE NE ZNAJO PLESATI

Tudi v tem šolskem letu  smo otroci iz vrtca vključeni v projekt Bralna pismenost, ki ga izvajajo v naši OŠ.  Ob različnih aktivnostih, ki jih izvajamo skozi celo šolsko leto, želimo otrokom ob igri približati knjižni jezik, jim privzgojiti ljubezen do pisane besede,ter jim vzbuditi pozitivne  občutke ob poslušanju in branju knjig in slikanic. V ta namen smo pripravili tedenski sklop dejavnosti s pomočjo knjige ŽIRAFE NE ZNAJO PLESATI, kjer skušamo otrokom prikazati, da knjiga ni le branje in poslušanje, temveč tudi učenje in ustvarjanje.

 V ponedeljek smo spoznali našo Metko, ki je po celem vrtcu iskala svojo prijateljico Žirafo Živo. Ta je odtavala po gozdu. Bila je vsa Žalostna in prestrašena. Skozi domišljijsko zgodbo smo spoznali njeno težavo in njeno slabo počutje, ter spoznali iskrico sreče, ko bila težava rešena. Še bolje pa smo jo spoznali ob ogledu gledališke predstave.

V projekt smo želeli poleg otrok vključiti tudi starše. V ta namen smo pripravili knjižni kotiček na hodniku našega vrtca, kjer si bodo otroci, skupaj s starši  lahko vsak dan izposodili knjigo in jo skupaj z otrokom prebrali, bodisi pred spanjem ali pa kak drug skupni trenutek, ki ga s svojim otrokom prežijo čez dneva.

 TOREK – DAN DEJAVNOSTI

Obiskala nas je žirafa Živa, ter nas popeljala v svet JOGA Džungle. Skozi različne elemente joge in glasbe, nas je popeljala skozi svojo zgodbo.

Skoraj smo pozabili povedati. Naši Metki, se je pridružil tudi njen prijatelj Jakec. Ta pa nas je popeljal v svet igre. Iskali smo pare po glasovih oglašanja različnih živali, iskali Žirafo Živo na besede mrzlo, toplo, vroče, ter prebrali knjigo Žirafe ne znajo plesati.

Na koncu dneva, pa nas je čakala zanimiva ŽIVINA TOMBOLA.

Tretji dan dejavnosti pa smo izpeljale v vsaki igralnici posebej, saj smo to priredile ustrezno starosti otrok. Igrali smo se z jezičkom s pomočjo lutk, sestavljali sličice po zaporedju, tvorili stavke in skušali sestavljati zgodbe,…….

V četrtek smo se po igralnicah pozabavali z metanjem kocke žirafe Žive, kjer smo razgibavali dele telesa. Poslušali smo zgodbe lahko nočnice, ker se pozabavali z pravilno izgovorjavo besed, ter likovno ustvarjali žirafe.

Za zaključek našega projekta, pa smo med sebe povabili Domna iz otroških animacij Mavrica in Špelo iz knjižnice Ormož, kjer sta nas skozi zgodbo ŽIRAFE NE ZNAJO PLESATI, popeljala v ples v džungli. Vsi skupaj smo se zelo zabavali in si popestrili dan pred zimskimi počitnicami.

PROJEKT DEDIŠČINA DESTINACIJE JERUZALEM  SKOZI OTROŠKE OČI

V letošnjem letu ob 750 letnici mesta Ormož, bomo skozi ta projekt  spoznavali mesto Ormož, njegove znamenitosti in lepote. 

Za začetek smo se z našim otroškim avtobusom v igralnici odpeljali s pomočjo računalnika v Ormož. Skozi slike smo si ogledali nekatere zgradbe, ki smo jih poznali od prej. Spoznali smo Ormoški grb, ter si ogledali zgodovinski film Ormoža iz leta 1932.

V torek smo se z avtobusom odpeljali na ogled znamenitosti Ormoža. Najprej smo se odpravili kot pravi turisti v TIC, kjer so nas pričakale prave vodičke, ter nam povedale, kaj vse si v Ormožu in okolici lahko zanimivega ogledamo.

Ogledali smo si grajsko vinoteko, nato pa smo se odpravili na ogled prostorov samega gradu.

Po ogledu gradu pa nas je pot vodila še na občino Ormož, kjer nas je zelo lepo sprejel na someščan in hkrati tudi župan občine Ormož, g. Daniel Vrbnjak. Pokazal nam je svojo pisarno, ter nas v sejni sobi pogostil s sladkimi dobrotami. Na koncu smo za spomin naredili  še skupno fotografijo.

Polni lepih vtisov smo se z avtobusom vrnili nazaj v naš vrtec.

V četrtek po prazniku pa nas je čakal ogled Koga. Tudi tokrat smo sedli na avtobus, ter se  odpeljali novim dogodivščinam na proti. Ogledali smo si Košarkino hišo in spoznali življenje naših prababic in pradedkov. Na to pa smo se peš podali še do Vinske kleti Munda, kjer smo si ogledali staro in novo prešo za stiskanje grozda.

V petek sta nas v vrtcu obiskali gospa Marija in gospa Darja in nam pokazale, kako se pripravita dve pogači, ki so jih pripravljale že naše babice in so tudi značilne za naše kraje. Na začetku sta se lotile domače Zlevenke. Z veseljem smo ju opazovali pri delu.

Z veseljem pa smo se tudi lotili tudi domače jabolčne pogače. Najprej smo pripravili testo, nato pa olupili jabolka in  jih naribali. Raztenili smo testo, dodali nadev iz jabolk, ga zvili, dali v pekač, ter spekli. Na koncu, ko je bilo vse skupaj pečeno, pa smo tudi z veseljem vse poskusili. Pečene pogače so bile odlične.

V ponedeljek smo se odpeljali v Ormoške lagune, kjer se nahaja naravni rezervat. V njem se nahaja območje, kjer se nahaja veliko število varstveno pomembnih vrst ptic v obdobju gnezdenja in selitve.  Tam sta nas pričakala dva vodiča, ki sta nas popeljala po tem območju.

Pa je prišel najbolj norčavi čas v letu.  PUST in MAŠKARE! Tudi v našem vrtcu se pripravljamo na to.  Ker nas bodo v kratkem obiskali kurenti iz društva KURENT Miklavž pri Ormožu, smo otrokom že prej predstavile to pustno masko.

Se je splačalo. Brez ene solzice smo si ogledali kurente in se pomešali med njih. Pred nami so tudi oblekli mlajšega kurenta  in nam predstavili njegova oblačila. Na koncu pa smo se še fotografirali z njimi.

Otroci iz vrtca našega vrtca in otroci iz vrtca Kog smo se v soboto udeležili Pustne povorke v Središču ob Dravi.  Z   Vidkovimi krojači smo predstavili zgodbico Kdo je napravil Vidku srajčico. Med vrtčevskimi skupinami smo osvojili 1. mesto.                                                                                                                                              

DAN DEJAVNOSTI – CIRKUS

Na pustni ponedeljek smo otrokom v vrtcu pripravile pravi cirkus. otroci so se preizkusili v različnih cirkuških vragolijah, zapeli in zaplesali so ob glasbi, se maskirali in fotografirali v foto kotičku. Za konec pa se posladkali s sladkorno peno in kokicami.

Pa je za nami tudi najbolj norčavi dan v letu. Pustni torek! Maškare so zasedle naš vrtec in ustvarjale različne vragolije. 

Na pustni sprevod smo se odpravili tudi malo po našem kraju. Pri družini Mihorič nas je babica Slavica pričakala s skledami sladkarij, katere smo tudi z veseljem pojedli. ( Izjemoma, ker je pač pust)

V popoldanskem času, pa smo se nekateri odpravili na veliko pustno povorko v Ormož. En velik HVALA, gre vam staršem,  da ste nam pri izvedbi udeležbe pomagali, na tak ali  drugačen način.

S predstavo Kdo je napravil Vidku srajčico smo se predstavili našim mamicam in atijem.

Na Gregorjevo, ko se ženijo ptički smo tudi v vrtcu spekli ptičke in se na koncu posladkali z njimi.

DAN DEJAVNOSTI- SISTEMATSKI PREGLED

V sklopu delavnic, ki jih izvajamo s centrom za krepitev zdravja iz Zdravstvenega doma Ormož, smo izvedle dan dejavnosti na temo SISTEMATSKI PREGLED. 

Na začetku smo s pomočjo kamišibaja prisluhnili zgodbici z naslovom Doktor za osle.

S pomočjo kartic smo se razdelili v skupini, kjer smo s sestro Marijano najprej skozi zgodbo spoznali Katjo na sistematskem pregledu, nato pa smo s sistematski pregled ogledali tudi v živo.

V drugi skupini pa smo izdelali vsak svoj stetoskop,

in se igrali prave zdravnike.

Za konec nam je naš osliček povedaj, da si zelo želi z nami obiskati zdravnika. V ta namen si ga lahko izposodiš v vrtcu in ga drugi dan vrneš nazaj.

S strani šole smo bili povabljeni na ogled baletne predstave Glasbene šole Ormož z naslovom Trnjulčica. Naši otroci so z veseljem in občudovanjem gledali predstavo, saj je bilo to za njih nekaj čisto novega.

LUTKOVNA PREDSTAVA

 V sklopu abonmaja smo si ogledali lutkovno predstavo.

 

DAN DEJAVNOSTI- SKRIVNOSTNA ŠKATLA 

Z dijaki predšolske vzgoje  Gimnazije Ormož, smo skupaj izvedli dan dejavnosti. Zjutraj smo jih z veseljem pričakali v našem vrtcu, kjer so dan preživeli z nami. Spoznali so našo dnevno rutino in se z našimi otroki popeljali v različne dejavnosti. Po zajtrku in kratkem spoznavanju ob igri so se zbrali v igralnici  čebelic, kjer nas je zajček Zajko popeljal v svet joge.

Po jogi smo se razdelili s skupine.  Najmlajše pikapolonice in mlajše mavrice so se z parimi dijaki odpravile v njihove igralnice, kjer so izpeljevali različne dejavnostina temo Velike noči njihovi starosti primerno.

Najmlajši otroci so barvali zajčka, ga hranili , sortirali jajčka po barvi in ustvarjali leplenko Velikonočnega jajčka.

Mlajše mavrice so pekle orehove polžke, ter izvajale različne igre. Namotavali so vrvico in k sebi povlekli zajčka, hranili zajčka ter sortirali jajčka po barvi.

Ostali otroci čebelic, starejši otroci mavric, ter ostali dijaki, pa so se razdelili v skupine po barvah jajč. V roke so dobili zemljevide, ter kartice z barvimi jajčkami, katere so nakazovale, da moramo priti do travnika, kjer nas čakajo različne postaje z različnimi nalogami.

Na tej postaji so se igrali Ristanc, ter 3 v vrsto.

V jajčne škatle so morali nabirati naravni material po barah, ter naravni material po sličicah.

Na tulec smo namotavali vrvici, ter vlekli korenček k sebi, hranili zajčka s pomočjo pincete s korenčkom, ter sadili korenček z natikankem v posode.

Pihali smo milne mehurčke, ter jih s pomočjo packe lovili in jih pokali.

Igrali smo se tudi gumitvist, križ kraž, ter hokej z jajčki.

S flomastri smo po črtah risali na pirhe, ter obešali korenček na štrik.

Na zadnji postaji pred našim vrtcem pa nas je čakala še zadnja postaja, kjer smo risali na naša drevesa.

Po odlično opravljenih naloga smo se vsi skupaj zbrali na našem igrišču, kjer smo se najprej tudi posladkali s pečeni potičkami, ki smo jih spekli otroci v vrtcu. Nato pa nas je še obiskal zajček zajko in nam prinesel skrivnostno škatlo. Le kaj se skriva v njej? Hmmm,…….

Pa poglejmo! Joj prazna je. Kaj pa zdaj. Ko smo pogledali malo na okoli smo opazili drobna čokoladna jajčka razsipana po naši travi. Vzeli smo si košarice. ter jih z veseljem pobrali. S tem smo zaključili tudi naš dan dejavnosti.

PEKA KVAŠENIH GNEZD

V petek pred Velikonočnimi prazniki, pa smo si v vrtcu pekli Gnezdeca in vanj namesto pravih kuhanih jajc oziroma pirhov.

Ko v vrtcu na isti dan praznujeta Pikapolonica in Mavrica, se praznovanje prenese na cel vrtec. Tako je bolj zabavno in veselo.

PRAVLJIČNA URA

Na deževen ponedeljek sta nas obiskli knjižničarki iz knjižnice Ormož, ter nam predstavili pravljico z naslovom Najvišja gora knjig na svetu. Povedali sta nam tudi, da meseca aprija knjige praznujejo rojstni dan. Najprej smo se na poslušanje dobro pripravili. Razmigali smo ušesa, se udobno namestili  in pravljična ura se je začela. Po zanimivi pravljici, smo skupaj prelistali in si ogledali par slikanic, ki sta jih prinesli s seboj.