Skoči na glavno vsebino

GALERIJA PRETEKLIH DOGODKOV

Orientacijski pohod – srečanje s starši

Včerajšnji lov za zakladom je bil super motivacija za reševanje nalog na orientacijskem pohodu po Kogu. Iskali smo kartice z namigi za pot, reševali uganke, v okvirju izdelali umetnine iz naravnih materialov, trebili buče, ličkali in luščili koruzo ter se pošteno razgibali. Na koncu smo našli skriti zaklad- slastna pečena bučna semena, ki so izginila kot bi mignil.

TEDEN OTROKA

Rdeča nit v Tednu otroka je bila ” SKUPAJ SE IMAMO DOBRO“. Kaj vse smo počeli v tem tednu si lahko pogledate iz fotografij. Bilo je pestro in zelo zabavno.

PONEDELJEK

Spoznavanje pasme Aljaški Malamut

TOREK

Kino, družabne igre

SREDA

Dan dejavnosti-” VARNO JE ZABAVNO”

ČETRTEK

Športne igre s prijatelji iz šole

PETEK

Igralni dan s svojimi igračami

Kostanjev piknik

Pravljična urica s knjižnico Ormož

 

LIČKANJE

Kdo pravi, da več ne znamo? Kot naše babice in dedki smo ličkali in luščili koruzo. Po napornem delu smo se posladkali s kuhanimi kostaji.

 

 

PREDSTAVA- “KDO JE NAPRAVIL VIDKU SRAJČICO”

V vrtcu nas je obiskalo gledališče FRU-FRU s predstavo “Kdo je napravil Vidku srajčico”. K ogledu smo povabili tudi učence 1. in 2. razreda in si skupaj ogledali domiselno in s čudovitimi lutkami odigrano predstavo.

 

 

OBISK PSIČKE LINE

Prekrasen sončen dan smo izkoristili za druženje z gospo Petro in njeno psičko Lino, ki je tudi terapevtski pes. Izvedeli smo veliko o Aljaških Malamutih in kako se ravna s psi. Lahko smo jo tudi pobožali in ji dali priboljšek.

 

PREDSTAVA- “TINKA POBALINKA IN PASAVČEK V PROMETU”

V okvirju projekta Pasavček, smo si ogledali lutkovno predstavo  “Tinka pobalinka in Pasavček v prometu”, ki je poučna interaktivna lutkovna igrica, v kateri skozi zgodbico otroci spoznavajo pojem in smisel varnosti v prometu.

Predstavo smo si prislužili s prizadevnim delom in izvajanjem projekta Pasavček skozi lansko šolsko leto.

 

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Čebelice so nas obiskale tudi v vrtcu Kog. Dan se je pričel s pripravo slavnostnega  pogrinjka in pripravo mize, sledil pa je skupni tradicionalni slovenski zajtrk. Polnih trebuščkov smo se lotili izrezovanja iz časopisov in reklam ter izdelave plakata. Sestavljali smo puzzle s čebelicami, izrezovali čebelice, okraševali čebelnjak, za konec pa smo si ogledali kaj dela čebela ter risanko Čebelica Maja.

Tudi vam želimo sladek čebelji dan.

PREDSTAVA- “NE MOREŠ ZASPATI MALI MEDO?”

V igralnico je vstopila gospa, ki je otroci niso poznali in v rokah je imela 120 let star kovček, ki je v trenutku pritegnil poglede in zanimanje večine otrok. Le kaj se skriva v njem so spraševali? In so izvedeli. V njem domuje pravljica Ne moreš zaspati, Mali Medo?, ki nam jo je skozi lutkovno predstavo čudovito odigrala in pripovedovala gospa Ljuba Fišer, nekdanja vzgojiteljica in lutkarica po duši.

 

ČAROBNI DECEMBER

Pa se je tudi uradno začel ta čarobni december.  Oglejte si nekaj utrinkov naših ustvarjanj, ki so potekala v duhu dobrodelnosti. Tudi naše male roke znajo ustvarjati velike umetnine.

Ob zvokih božičnih pesmi je bila postavitev smrečice za najmlajše prav posebno doživetje.

MIKLAVŽEV SEJEM

Stojnica vrtca Kog je zasijala v prazničnih barvah in ponujala izdelke, ki so jih pripravili otroci skupaj z vzgojiteljicami.

PREDSTAVA- “POD PRAZNIČNIM DEŽNIKOM”

Razveselili smo se  predstave »Pod prazničnim dežnikom« gledališča KUKUC, katero je donirala občina Ormož. Med samo predstavo smo se zelooooooo nasmejali in uživali v prazničnem vzdušju.

PREDSTAVA- “ZVERJASEC”

Vesel december sta nam polepšali tudi knjižničarki Špela in Simona. V senčnem gledališču sta nam zaigrale zgodbo o Zverjascu. Po predstavi smo uživali v prebiranju in listanju božičnih zgodbic.

DEDEK MRAZ

Tudi Dedek Mraz je prišel. No, malce je zadremal na našem kavču, s pesmijo smo ga uspeli prebuditi. Škratek Pomagalček  je na srečo poskrbel, da so darila prispela na Kog. Obeh smo bili zelo veseli in hvala za darila.

Želimo vam lepe praznike!

Pod smrečico v vrtcu so nas pričakala darila, ki smo se jih zelo razveselili. Uporabili jih bomo najprej v igralnici, spomladi pa jih bomo postavili na naše igrišče. Z nekaterimi bomo urili svoje spretnosti in se naučili vezati vezalke. Dedek Mraz je res odlično izbral darila.

Danes smo spoznali pravljico o Treh prašičkih ter poskušali narisati prašiče in njihove hišice. Z risanjem smo imeli kar nekaj težav, zato smo se odpravili na pot ter si ogledali prašiče v hlevu tete Silve. Sodelovali bomo namreč na likovnem natečaju s področja reje prašičev.

Po novoletnih praznikih nas je presenetilo toplo vreme katerega smo izkoristili za igro na prostem.

Zgodbico trije prašički smo  res dodobra spoznali; najprej smo ji prisluhnili, potem sta nam jo vzgojiteljici odigrali in nazadnje smo se v vlogi igralcev – lutkarjev preizkusili tudi otroci.

Skozi pravljico Trije prašički smo spoznali tudi naravne materiale iz katerih so bile njihove hišice, jih narisali  ter jih na lep sončen dan tudi izdelali. Da je bilo vse skupaj še bolj pristno smo naredili še pujske. Zdaj čakamo samo še na volka, da se priklati na Kog.

Za zaključek,  na temo pravljice Trije prašički, smo še mesili, oblikovali ter pekli prašičke in se z njimi posladkali.

Če zime ni si jo naredimo v igralnici. Tako smo si mislili prejšnjega tedna zadnje dni a se nam niti sanjalo ni, da jo bomo zares priklicali. Verjetno so ji bili všeč naši nagajivi snežaki.

 

OBISK LOVCA

Si morete misliti….v vrtec Kog se je ,,priklatil,, medved. Noooo, po resnici povedano sta ga prinesla lovca, ampak bil je pa čisto ta pravi in večji od vseh otrok v igralnici. Pa še nekaj drugih živali smo spoznali od blizu, medtem, ko sta lovca Mirko in Bojan prijazno odgovarjala na tisoč naših vprašanj.

Skupaj smo se odpravili še v gozd kjer smo nakrmili gozdne živali in si ogledali kako izgleda krmišče za živali. Spremljala nas je tudi psička Biba.

Dan z lovci in divjimi živalmi nam bo zagotovo ostal še dolgo v spominu.

PROJEKT BRALNE PISMENOSTI

ŽIRAFE NE ZNAJO PLESATI

Teden bralne pismenosti je v naš vsakdan pripeljal žirafo Živo. Ogledali smo si gledališko predstavo Žirafe ne znajo plesati in prebrali knjigo z enakim naslovom, ter si privoščili še meditacijo ob svečkah in umirejni glasbi.

V torek je bil dan za tombolo. Odlično nam je šlo, celo tako dobro, da smo si  prislužili priznanje. Najmlajši pa smo iskali pare v odkritem spominu.

Dan za jezično telovadbo z Gingom v deželi besed. Delali smo vaje za govorni aparat in se ob tem tudi  pošteno nasmejali.

Telovadba z Živo je bila zabavna. V telovadnici smo najprej zaplesali na afriško glasbo, nato pa je metanje kocke določila s katerim delom telesa lahko plešemo.

Avtobus nas je zapeljal na ples v džungli, z Domnom in Špelo je bilo nepozabno. Dodobra smo se naplesali in se ob tem naučili še nekaj plesnih korakov tanga, ča-ča-čaja, swinga, twista, polke in baleta.

PROJEKT

DEDIŠČINA JERUZALEM ORMOŽ SKOZI OTROŠKE OČI

Otroci iz vrtca Kog in Miklavž smo skupaj sodelovali pri projektu Dediščina Jeruzalem skozi otroške oči.

 

V ponedeljek smo s pomočjo fotografij in filma spoznali kaj pomeni Destinacija Jeruzalem in kdo so ponudniki. Igrali smo se gibalno igro Kog-Ormož.

V torek smo se Balončki z avtobusom odpravili v Ormož, kjer smo obiskali TIC, grad in občino  ter spoznali našega župana. Najmlajši – Mehurčki pa so izdelovali maketo Ormoškega gradu iz odpadne embalaže.

Na Kog smo povabili prijatelje iz Miklavža  in si skupaj ogledali  Košarkino hišo in se peš odpravili do vinogradništva Munda. Naši najmlajši  pa so v vrtcu rajali in ustvarjali.

V petek sta nas obiskali gospa Mimica in gospa Stanka iz Aktiva kmečkih žena Kog. S skupnimi močmi smo naredili vlivanko ( po domače zlevenko) in jabolčni zavitek ( po domače štrudl).

Peti dan- ponedeljek

Naravni rezervat Ormoške lagune ima mednarodni sloves naravnih območij, ki nudi varno zatočišče in življenski prostor živalim ter okolje v katerem se lahko sprostimo. Skupaj s prijatelji iz Miklavža smo obiskali Ormoške lagune in videli: številne ptice, vodne bivole, ponije in kozo.  Tilen in Ana iz društva Dops sta nas popeljala po lagunah in nam razkazala rezervat.

 

PUST NORČAVIH UST

Otroci so si v vrtec prinesli različne like pustnih šem. Predstavili in pokazali so se drugim otrokom, nato pa smo vsi skupaj zarajali ob pustni glasbi.

OBISK ZELIŠČARJA

Dišijo in obogatijo okus jedi, iz njih si pripravimo čaj- le kaj bi to bilo? Seveda- ZELIŠČA.

Obiskal nas je zeliščar g. Iztok Luskovič in nam predstavil svoj poklic in seveda tudi zelišča. Sami smo si zmešali čajno mešanico in si skuhali čaj. Ob njegovem odhodu pa smo se preizkusili v risanju sivke.

PUSTNA POVORKA NA KOGU

Mate kaj za pusta hrusta?

Na Kogu smo imeli ta pravo povorko s kurenti. Mi iz vrtca Kog smo se predstavili kot raki iz bližnjega potoka. Po povorki nas je čakala sladka zabava v šolski telovadnici.

KDO JE NAPRAVIL VIDKU SRAJČICO?

Za starše smo v sodelovanju z matičnim vrtcem pripravili gledališko predstavo “Kdo je napravil Vidku srajčico?” Po skupinah smo predstavili posamezen lik iz pravljice. Tako smo se mehurčki prelevili v ovčke, balončki pa v rake.

 

ČISTILNA AKCIJA

Da bo Kog še lepši smo najmlajši v okolici šole in vrtca pobirali smeti.

DAN DEJAVNOSTI

ZAKAJ GREM NA SISTEMATSKI PREGLED?

Obisk zdravnika otroku včasih povzroči veliko stisko. Letos smo se v sodelovanju z ZD Ormož odločili, da jim na zanimiv način približamo sistematski pregled. S pomočjo kamišibaja smo prisluhnili pravljici Doktor za osle (Primož Suhodolčan), nato pa nas je obiskala med. sestra Marjana, ki je s pomočjo miške Kaje otrokom prikazala postopek sistematskega pregleda. Izdelali smo si čisto prave stetoskope in se igrali igro vlog pri zdravniku.

Da pa nam bo naslednjič lažje obiskati zdravnika si lahko v vrtcu izposodimo oslička Toneta, ki nas bo spremljal na zdravniški pregled.

PREDSTAVA- ŠTIRJE LETNI ČASI

Kako se iz bube izleže metulj in koliko listja mora zato pojesti? Pa kako se v daljni Afriki lev spopada s predolgo grivo in kako lahko s svojo težavo nekomu celo pomaga? Vse to in še več smo spoznali skozi predstavo.

ZABAVNA VELIKA NOČ

dneva dejavnosti

ČETRTEK

Dan smo začeli z ogledom Velikonočne pravljice  in izdelavo korenčkov, s katerimi bomo nahranili Velikonočnega zajčka. Sledila je ZAJČKOVA TELOVADBA in ZAJČKOV TEK ter igra ZAJČKI V ROVE – LISICA GRE. Naši najmlajši so hranili zajčka ter igrali zajčkov rokomet, večji pa so se razdelili v dve skupini  (beli in črni zajčki), ki sta med seboj tekmovali v igrah: NE ZLOMI JAJCA, ZAJČKOV ROKOMET, MOJ KORENČEK, NAHARANI ZAJČKA. Navijali smo glasno in spodbujali soigralce. Morda se nas je slišalo po celem Kogu :).

PETEK

Dan smo namenili okraševanju Velikonočnih jajčk. Otroci so krožili po postajah,

–  barvanje jajc z rižem,

 –  barvanje s peno in barvami,

–  izrezovanje in risanje vzorcev na jajčka iz kartona

–  jajce z vtikanjem pisanih žebljičkov.

Ves čas pa smo tudi skrivoma pogledovali na naše igrišče v upanju, da bomo ugledali Velikonočnega zajčka. Nismo ga videli a lov za jajčki je bil nadvse uspešen in tako smo vedeli, da nas je obiskal in nam posladkal dan.

SPOZNAJMO ČLOVEŠKO TELO

Zaradi plavalnega tečaja predšolskih otrok, smo se ostali združili in začeli spoznavati človeško telo. Igrali smo se tudi igro, s katero pokažemo dele telesa za našo koncentracijo, pozornost in hitrost.

V torek smo spoznali notranje organe in  kosti. Sami smo izdelali plakat pod vodstvom enega izmed otrok.  Obrisali smo najmlajšega otroka in mu narisali vse organe. Vodja je  rekel, da je bilo težko delo.

V sredo smo podrobno spoznali kosti in določali razlike med dvema slikama. Zunaj smo poiskali naravne materiale in iz njih naredili človeško telo.

V četrtek smo  spoznali naša pljuča. Izvedli smo eksperiment s katerim smo dokazali delovanje naših pljuč.

V petek smo preko ugank spoznali, da je za naše telo pomembna zdrava prehrana, gibanje in čisto okolje. Ogledali smo si otok in kako se razvrščajo odpadki ( DAN ZEMLJE 22.4.2023).

PRAVLJIČNA URICA
“NAJVIŠJA GORA KNJIG NA SVETU”

V svet pravljic na krilih domišljije sta nas knjižničarki Špela in Simona popeljali s pravljico” Najvišja gora knjig na svetu”. Po pravljici pa smo si lahko dali duška in se dodobra naužili še knjig iz najvišje gore knjig na svetu.

DAN DEJAVNOSTI
KAKO SEM PRIŠEL NA SVET

Obiskala nas je sestra Marjana iz ZD Ormož, ki nam je na čudovit način predstavila kako smo kot majhna pikica prišli v mamin trebuh in čez 9 mesecev v mamin objem. Spoznali smo tudi zajčka Matevža, ki je postal veliki brat ter poskrbeli za tri novorojenčke jih previli, oblekli in nahranili. Nato smo se vsi prelevili v nosečnice, ki za svoje telo in dojenčka poskrbijo s telovadbo. Bilo je prav zabavno in sploh ne enostavno. Ob zaključku dneva smo se igrali  igre vlog mamic in očetov, ki skrbijo za svoje dojenčke.

Naše zobke je prišla pogledat tudi sestra Saša iz ZD Ormož, ter nam prebrala pravljico “Konj Miško pri zobozdravniku”.

PREIZKUŠAMO SE V PROMETU

Tik pred prazniki smo sončen dan na Kogu izkoristili in v sklopu projekta Pasavček pripravili mobilni dan.  Otroci so si v vrtec pripeljali skiroje, kolesa, poganjalce in gokarde.  Vesela in varna vožnja med ovirami in prometnimi znaki se je lahko začela. Dan je bil poln gibanja in otroškega smeha.

PRAVLJIČNA URICA
“ČEBELČNJAČEK”

Knjižničarki Špela in Simona nam na čudovit način predstavita pravljico Čebelčnjaček, čebeljo družino, telesne značilnosti čebel in nas tudi naučita čebelji ples. Že na začetku obljubljeno sladk0 presenečenje je bil seveda med. Žlička cvetličnega medu je bila tokrat boljše od katere koli čokolade. Za konec se po plesu umirimo z listanjem po knjigah o čebelah.

DAN DEJAVNOSTI
IMEL SEM ČUDOVIT DAN, KER SEM ZDRAV

S pravljico o zajčku Srečku in ježevki Jokici, nam je sestra Marjana iz ZD Ormož na zelo nazoren način predstavila kaj je zdravo in kaj ne. Skupaj smo izdelali še plakat, se naučili pesmico in razgibali svoje telo. Za letos smo se od gospe Marjane poslovili, seveda pa se veselimo sodelovanja v prihodnjem letu.  Mi pa smo se odpravili na tržnico kjer smo izbirali sadje, zelenjavo in mlečne izdelke ter se urili v komunikaciji in rokovanju z denarjem (gumbi). Nato smo zavihali rokave, dobro umili roke in se lotili rezanja sadja in zelenjave. Pripravili smo sadni smuti in zelenjavni namaz, vse je bilo zelo okusno in seveda zdravo.

 

MOJI ČISTI ZOBKI

Še zadnjič v tem šolskem letu nas je obiskala sestra Saša iz ZD Ormož, ki nam je skozi igro in sestavljanje knjige predstavila kaj je za naše zobe zdravo in kaj ni. Na koncu smo dobili medalje za aktivno sodelovanje pri čiščenju zob, ter se ji zahvalili za sodelovanje.

ZAKLJUČEK ŠOLSKEGA LETA NA KOGU

Prespali smo noč v vrtcu in tako smo, polni novih pričakovanj, mlajše prijatelje pričakali kar tam. Ogledali smo si predstavo Zverjasec, ki so nam jo zaigrali učenci šole Kog. Sledilo je druženje z gasilci. Predstavili  so nam opremo v gasilskem avtomobilu, zakurili ogenj in ga z našo pomočjo tudi pogasili, ciljali pa smo tudi na tarčo s cevjo in vodo iz brentače. Za konec je sledila vožnja po  drči in pena party. Bilo je nepozabno in naše vriskanje se je slišalo po celem Kogu. Hvala vam gasilci iz PGD Vitan, Kog za nepozabne trenutke.

Popoldan smo v vrtec povabili še starše na zaključek šolskega leta in slovo minimaturantov. Po nastopu nas je čakala predstava brata Malek ob kateri so otroci zelo uživali, sledilo pa je druženje ob otroških koktejlih, sladoledu in sadju.

PODELITEV PRIZNANJ

Šolsko leto je pri kraju zato smo se tudi v vrtcu Kog poslovili od naših minimaturantov. Podelili smo priznanja, pohvale, diplome in medalje, ki so si jih otroci prislužili skozi vso šolsko leto.

Po podelitvi ste lahko prisluhnili pesmi minimaturantov in žvižganju, ki je odmevala po celem Kogu.

Želimo vam vesele, razigrane počitnice polno dogodivščin!

 

 

POLETJE V VRTCU

Ker so poletni dnevi topli se lahko večino dejavnosti izvaja zunaj: igra v peskovniku, packanje z barvami, rezanje in ustvarjanje v senci dreves. V zelo vročih dneh pa smo se igrali in škropili z vodo. Bili smo tudi na obisku pri Jakobu in Lukasu, kjer smo se igrali in seveda tudi malo posladkali. Tudi v času počitnic nam je v vrtcu lepo.

 

 

Dostopnost