Skoči na glavno vsebino

GALERIJA PRETEKLIH DOGODKOV

Naravne nesreče in evakuacija

Tu-tu-tu, po cesti trikrat naokrog, avtobus nas pelje …

Večina od nas se je prvič peljala z avtobusom. Peljali smo se do vrtca v Miklavžu, kjer so nas sprejeli otroci in njihove vzgojiteljice, nakar smo zaslišali vpitje: »Požar!« Varno smo se odpravili do parkirišča, kjer so nas pričakali policisti, reševalci in vojaki. Z gasilskim vozilom so se pripeljali še gasilci. Z njimi se je pripeljala čebelica, ki nas je prijazno pozdravila. Naša skupina se je najprej odpravila do vojakov, ki so nam pokazali plinsko masko, nahrbtnik, bojne barve,  spalno vrečo in vojaški jopič. Ogled smo nadaljevali pri gasilskem vozilu. Gasilci so nam predstavili svoje delo in pripomočke, ki jih uporabljajo pri svojem delu.  Tudi sami smo lahko preizkusili čelado, ročnik in sedli v notranjost vozila. Policisti so nas pričakali pri avtu in nam pokazali čelado, jopič, solzivec in ščitnike za roke in noge. Tudi oni so nam dovolili, da preizkusimo vso opremo. Nazadnje so se nam predstavili še reševalci. Ti so nam pokazali, kako na posteljo naložiti ranjenca in kako na pravilen način ranjencu nuditi umetno dihanje. Za nazoren prikaz so s seboj prinesli lutko. Nekateri izmed nas smo se opogumili in se preizkusili kot bolniki in reševalci.

Ta dan je bil nekaj res posebnega, ker smo se peljali z avtobusom. Otroci so zelo uživali ob pogledu na vsa vozila in njihovo opremo.

Tradicionalni slovenski zajtrk »Zajtrk s sadjem – super dan«

Kot vsako leto, smo tudi letos tretji petek v mesecu novembru za otroke pripravili tradicionalni slovenski zajtrk, ki je za otroke postal poseben »praznik«.

Na temo tradicionalnega zajtrka smo bili cel teden ustvarjalni in delovni kot čebelice, saj smo se izobraževali o lokalni hrani, zdravem načinu prehranjevanja in spoznavali delo čebelarjev.

Najprej smo si ogledali risanko Čebelica Maja. V nadaljevanju smo iz tulcev izdelali vsak svojo čebelico, nato pa smo čebelice izdelali tudi iz barvnega papirja, tako da smo vsak del posebej izrezali in na koncu sestavili ter zalepili v celoto.

Otroci so bili predvsem navdušeni nad čebelarsko opremo, ki so si jo lahko ogledali in nadeli. Podrobno smo si ogledali in potipali satovje in kadilnik, ki služi za umirjanje čebel. Ta teden smo se učili na vseh področjih, saj so otroci med drugim tudi razvrščali cvetove po barvah na izdelan čebelnjak. Po razvrščanju so si otroci pobarvali vsak svoj čebelnjak, pri čemer so lahko uporabili barve po lastni izbiri.

Teden smo zaključili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Otroci so bili navdušeni nad pripravo pogrinjkov, ki so vsebovali tudi čebelico izdelano iz papirja, katero si je vsak otrok odnesel domov. Zajtrkovali smo črni kruh z maslom in medom, mleko ter jabolko, pri čemer so bili vsi izdelki od lokalnih pridelovalcev. Po zajtrku smo še odigrali Župančičevo deklamacijo “Ciciban in Čebela”.

 

Projekt

Mladi posvojijo spomenik- krajevne znamenitosti skozi otroške oči

Prvi dan smo poslušali pravljico  Zmaj v Čupariji v prleškem jeziku. Razvozlali smo nam neznane besede in se o njih pogovorili, spoznali smo tudi Miklavževskega zmaja.

Drugi dan smo likovno ustvarjali- izdelali smo si vsak svojega zmaja, ki bruha ogenj.

Tretji dan nas je obiskal učitelj Leon in nam še enkrat povedal pravljico o zmaju v Čupariji. Skupaj smo se naučili pesem o Zmaju.

Četrti dan smo si šli ogledat cerkev na Kogu in Košarkino hišo. V cerkvi nas je presenetil zvok orgel, ki so zadonele po zaslugi mamice Aleksandre. Košarkino hišo pa nam je pokazal in razkazal g. Tonček.

Peti dan nas je avtobus obpeljal k Miklavžu, tam nas je počakal turistični vodnik g. Mirko. Z njim smo si ogledali Miklavž in njihove znamenitosti.

 

Velikonočna delavnica s starši

Prijetno druženje na pomladanskih velikonočnih delavnicah, je obrodilo veliko lepih in unikatnih izdelkov. Svoje mojstrovine so otroci s starši odnesli domov. Imeli smo se SUUUUPER :).

 

 

DAN DEJAVNOSTI- MOJE TELO

Obiskala nas je medicinska sestra Marjana Kelenc s katero smo spoznavali dele našega telesa in kako delujejo notranji organi. Bilo je zanimivo, poučno in veselimo se njenega naslednjega obiska.

 ZDRAVJE V VRTCU-ZDRAVA PREHRANA

Medtem, ko smo se igrali na igrišču vrtca nas je s svojim obiskom presenetila miška Minka. Potožila nam je, da jo boli trebušček in zob in, da je bila pri zdravniku, ki jo je malce okregal, ko mu je povedala kaj vsak dan je. Ko smo videli kaj si je prinesla v nahrbtniku za malico – čips, čokolado, sok, bonbone – nam je bilo takoj jasno od kod takšne bolečine. Skupaj z medicinsko sestro Marjano smo ji pomagali poiskati bolj zdravo hrano, po kateri je ne bo bolel ne zob in ne trebuh. Tudi mi smo s tem malce ponovili kaj je zdravo, kaj lahko jemo samo včasih, da bomo zdravi in nas ne bodo boleli zobje in trebuh.

POHOD NA JERUZALEM

Včerajšnji dan je bil v znamenju družine in gibanja ter aktivnega časa preživetega z našimi najmlajšimi. Iz Miklavža smo se odpravili na pohod na Jeruzalem kjer smo ob glasbi zarajali majhni in veliki ter obeležili dan družine. To je bilo srečanje otrok, vzgojiteljic in staršev iz treh vrtcev: Ivanjkovci, Miklavž in Kog. Vreme nam je bilo naklonjeno, sladoled ravno prav hladen, družba pa odlična.

ZAKLJUČEK BRALNE ZNAČKE- ORIENTACIJSKI POHOD Z LUTKOVNO PREDSTAVO

V sklopu Bralne značke smo se udeležili orientacijskega  pohoda, ki je potekal pri Miklavžu. Z avtobusom smo se odpeljali do vrtca, kjer so nas pričakali prijatelji iz vrtca in šole. Orientacijski pohod smo pričeli pri sadovnjakih, pot pa nadaljevali mimo vinogradov do pokopališča. Na poti je bilo devet postaj, ki so se navezovale na pravljico “Majhno težavo imam”. Na vsaki postaji nas je pričakala  vzgojiteljica ali učiteljica, ki je za nas pripravila različne naloge. Ko smo zaključili z vsemi nalogami, so nam v dvorani krajevne skupnosti otroci iz tretjega razreda odigrali lutkovno predstavo z naslovom” Majhno težavo imam”. Po končani predstavi je bil čas, da se z avtobusom odpravimo na Kog.

ZDRAVJE V VRTCU-PREPREČEVANJE POŠKODB

Obiskala nas je medicinska sestra Marjana iz ZD Ormož in nam predstavila temeljne postopke oživljanja. Naučili smo se kako se odzovemo ob morebitni nesreči, na katero številko pokličemo in kako oživljamo ponesrečenca. Otroci so se lahko preizkusili v spretnosti oživljanja lutke.

JUNIJ

Sonce je močneje posijalo in šolsko leto se počasi izteka in prihajajo počitniške dni. Z njimi nas je dohitela tudi zaključna prireditev in slovo od mini maturantov, ki bodo jeseni prav zares zadnjič pomahali vrtcu in pogumno stopili v šolo. Še prej pa nas bo naš avtobus odpeljal na morje in na dopust. Zapeli in zaplesali smo v poletje, si ogledali ribnik pri  našem prijatelju doma in si izdelali delfinčke. V tem tednu pa nas čaka še veliko razburljivih reči a te naj zaenkrat ostanejo skrivnost.

Presenetili so na gasilci iz PGD Vitan-Kog, zelo smo se razveselili njihovega prihoda. Pripravili so nam spust s peno in vodo, slike povedo več kot tisoč besed.

Lepe počitnice!!!!!!:)

POČITNICE

Na Kogu plavamo z ladjicami, hobotnicami in raziskujemo morsko dno s podmornicami. Veselo se igramo, vozimo,škropimo, gugamo, rajamo na igrišču vrtca.

 

 

 

Dostopnost