Vrtec Miklavž

 

Vrtec Miklavž je del VIZ ENOTE MIKLAVŽ PRI ORMOŽU Z DISLOCIRANO ENOTO NA KOGU in s tem tudi del enovitega zavoda OŠ Miklavž pri Ormožu.

V vrtcu Miklavž v šolskem letu 2022/2023 delujejo 3 oddelki:

SKUPINA ODDELEK

VZGOJITELJICE,

VPO-VZGOJITELJICE

PIKAPOLONICE

HETEROGENI ODDELEK

1 do 3 LETI STARIH OTROK

SANDRA ŠKRLEC

ANJA KOCJAN

MAVRICE

KOMBINIRANI ODDELEK

2 do 4 LETA STARIH OTROK

ADRIJANA OZMEC

MATEJA RAKUŠA

ČEBELICE

HETEROGENI ODDELEK

4 do 5 LET STARIH OTROK

JANJA ŠKRLEC,

RENATA ŠIMUNIĆ

STANISLAVA PŠAK – SPREMLJEVALKA

 

PUBLIKACIJA VRTCA 2022-2023

Porocilo projekta_Zdravje v vrtcu

 

OBRAZCI:

VLOGA ZA VPIS V VRTEC

OBRAZEC ZA OPROSTITEV PLAČILA

OBRAZEC ZA IZPIS IZ VRTCA

Projekt gozdni vrtec

Naš vrtec se je v šolskem letu 2019/2020 pridružil Mreži gozdnih vrtcev in šol Slovenije, s katero upravlja Inštitut za gozdno pedagogiko in ima podporo pri Zavodu RS za šolstvo.

Vrtec obdajajo čudoviti pisani gozdovi, vinogradi in travnate površine, zato naše dejavnosti večino časa potekajo v naravi. Najlepše je, ko otroci lahko doživljajo spreminjanje narave, jo opazujejo, vonjajo, tipajo in na takšen način pridobivajo znanje. Ko otroci vstopijo v gozd, se čas za njih preprosto ustavi. V gozdu se svobodno gibajo, raziskujejo danosti narave, si izmišljajo razne igre, poslušajo dogajanje v gozdu, ga doživljajo, s tem pa tudi vzpostavijo pristen stik z naravo.

Gozd je za njih prostor, kjer lahko otroku na enem mestu ponudijo čutno zaznavanje in spontano razvijanje oziroma krepitev motoričnih sposobnosti.

V gozdu smo si izdelali tudi gozdno igralnico, ki nam omogoča obilo izkustvenega znanja, raziskovanja, obenem pa tudi sprostitev in umiritev.

Več o samem projektu lahko najdete na povezavi Na povezavi: https://www.gozdna-pedagogika.si/mreza-gozdnih-vrtcev-in-sol/ .

LDN  projekta gozdni vrtec -šol. leto 2021-2022

KLIKNI ⇓

GALERIJA PRETEKLIH DOGODKOV 2021/2022 >>
GALERIJA PRETEKLIH DOGODKOV 2022/2023 >>

DAN DEJAVNOSTI- TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

 Ker je tema letošnjega tradicionalnega zajtrka  ZAJTRK Z MLEKOM – SUPER DAN, smo dejavnosti usmerili v raziskovanje mleka in mlečnih izdelkov. Že cel teden smo namenili temu, da ugotovimo  od kot mleko sploh pride in kaj lahko iz mleka sploh naredimo. Preizkušali smo tudi  različne mlečne izdelke. Na dan dejavnosti celega vrtca smo si najprej pogledali video posnetek molže krave.

Gospa Maša nas je naučila kako lahko doma sami iz smetane naredimo maslo.

Z vzgojiteljico Adrijano smo zamesili testo in naredili, ter spekli majhne žemljice.

Olupili in narezali smo jabolka, ter skuhali kompot, posušili jabolčne krhle in spekli jabolčne olupke.

Na koncu pa smo vse skupaj pojedli.  Mmmmmmmm je blo DOBRO !

Tudi mi smo se posladkali s pravil tradicionalnim slovenskim zajtrkom.

Pred nami je praznični december. Ker se bliža Miklavžem sejem, smo se tudi mi potrudili in izdelali nekaj izdelkov za na tržnico.Končnih rezultatov izdelkov, pa vam še ne razkrijemo.

V naš vrtec je prišla na obisk  upokojena vzgojiteljica Ljuba Fišer. S seboj je prinesla star kovček, v katerem je imela shranjeno presenečenje za nas. Zaigrala nam je lutkovno predstavo Ne moreš spati, mali medo in nam polepšala turoben in oblačen dan. Na koncu, pa nas je še presenetila s škatlo slastnih medenjakov.

DAN DEJAVNOSTI- VOLNA

Med sebe smo povabili  gospo Silvo Kelemina iz Huma, ki ima doma veliko čredo ovc. Pokazala nam je  kako se pride do volne in kaj lahko iz nje vse naredimo. Pokazala nam je fotografije njenih ovc, predstavila nam je kolovrat s katerim je stkala nit in naredila klobčič volne. Prikazala nam je tudi izdelke iz volne, ki jih sama naredi.

V drugi igralnici smo si iz mafinov in penic naredili sladke ovčke.

V tretji igralnici pa smo se razgibali na Vidkovem poligonu, ter iz tulcev in vate naredili ovčke.

Dan je minil, kot bi trenil. Skupaj smo se zahvalili gospe Silvi za njen prikaz, nato pa se še posladkali z našimi sladkimi ovčkami.

MIKLAVŽEV SEJEM V OŠ MIKLAVŽ

Tudi naš vrtec je sodeloval s svojo stojnico in predstavil izdelke, ki smo jih naredili skupaj z otroki.

Skupaj smo si okrasili hodnik našega vrtca in postavili, ter okrasili božično jelko.

OBISK MEDNARODNIH PROSTOVOLJK

V naš vrtec so na obisk prišle tudi posebne gostje in sicer mednarodni prostovoljki iz Mladinskega centra Ormož, Lenka iz Češke in Margaria iz Portugalske. Predstavili sta nam decembrske običaje iz njunih držav.  Skupaj smo imeli priložnost zaplesati v ritmih portugalskih otroških pesmi ter si ogledali risanko z legendarnim češkim Krtkom. Na koncu sta nam razdelili pobarvanke, katere smo tudi skupaj pobarvali.

GLEDALIŠKA PREDSTAVA

Ogledali smo si   predstavo z naslovom »Pod prazničnim dežnikom« gledališča KU-KUC.

OBISK KNJIŽNIČARK IZ KNJIŽNICE ORMOŽ

Praznični december sta nam polepšali tudi knjižničarki Špela in Simona. S pomočjo senčnega gledališča sta nam zaigrali zgodbo o Zverjascu.  S seboj sta imeli tudi veliko božičnih knjig, katere smo si po predstavi tudi pogledali.

OBISK DEDKA MRAZA

Kljub temu, da nam je načrte za predstavo Kdo je napravil Vidku srajčico prekrižala bolezen, nas dedek Mraz ni pustil na cedilu. Vedel je, da smo pridno vadili in se trudili, zato nas je kljub temu obiskal v našem vrtcu.

 

DARILA POD SMREKO

Čez praznike nas je v vrtcu obiskal dobri mož in nam pod smreko pustil par škatel daril in pismo. Z veseljem smo prebrali njegovo pismo in odprli škatle daril, ter pokukali v škatle.

PROJEKT BRALNE PISMENOSTI

ŽIRAFE NE ZNAJO PLESATI

Tudi v tem šolskem letu  smo otroci iz vrtca vključeni v projekt Bralna pismenost, ki ga izvajajo v naši OŠ.  Ob različnih aktivnostih, ki jih izvajamo skozi celo šolsko leto, želimo otrokom ob igri približati knjižni jezik, jim privzgojiti ljubezen do pisane besede,ter jim vzbuditi pozitivne  občutke ob poslušanju in branju knjig in slikanic. V ta namen smo pripravili tedenski sklop dejavnosti s pomočjo knjige ŽIRAFE NE ZNAJO PLESATI, kjer skušamo otrokom prikazati, da knjiga ni le branje in poslušanje, temveč tudi učenje in ustvarjanje.

 V ponedeljek smo spoznali našo Metko, ki je po celem vrtcu iskala svojo prijateljico Žirafo Živo. Ta je odtavala po gozdu. Bila je vsa Žalostna in prestrašena. Skozi domišljijsko zgodbo smo spoznali njeno težavo in njeno slabo počutje, ter spoznali iskrico sreče, ko bila težava rešena. Še bolje pa smo jo spoznali ob ogledu gledališke predstave.

V projekt smo želeli poleg otrok vključiti tudi starše. V ta namen smo pripravili knjižni kotiček na hodniku našega vrtca, kjer si bodo otroci, skupaj s starši  lahko vsak dan izposodili knjigo in jo skupaj z otrokom prebrali, bodisi pred spanjem ali pa kak drug skupni trenutek, ki ga s svojim otrokom prežijo čez dneva.

 TOREK – DAN DEJAVNOSTI

Obiskala nas je žirafa Živa, ter nas popeljala v svet JOGA Džungle. Skozi različne elemente joge in glasbe, nas je popeljala skozi svojo zgodbo.

Skoraj smo pozabili povedati. Naši Metki, se je pridružil tudi njen prijatelj Jakec. Ta pa nas je popeljal v svet igre. Iskali smo pare po glasovih oglašanja različnih živali, iskali Žirafo Živo na besede mrzlo, toplo, vroče, ter prebrali knjigo Žirafe ne znajo plesati.

Na koncu dneva, pa nas je čakala zanimiva ŽIVINA TOMBOLA.

Tretji dan dejavnosti pa smo izpeljale v vsaki igralnici posebej, saj smo to priredile ustrezno starosti otrok. Igrali smo se z jezičkom s pomočjo lutk, sestavljali sličice po zaporedju, tvorili stavke in skušali sestavljati zgodbe,…….

V četrtek smo se po igralnicah pozabavali z metanjem kocke žirafe Žive, kjer smo razgibavali dele telesa. Poslušali smo zgodbe lahko nočnice, ker se pozabavali z pravilno izgovorjavo besed, ter likovno ustvarjali žirafe.

Za zaključek našega projekta, pa smo med sebe povabili Domna iz otroških animacij Mavrica in Špelo iz knjižnice Ormož, kjer sta nas skozi zgodbo ŽIRAFE NE ZNAJO PLESATI, popeljala v ples v džungli. Vsi skupaj smo se zelo zabavali in si popestrili dan pred zimskimi počitnicami.