Skoči na glavno vsebino

Vrtec Miklavž

 

Vrtec Miklavž je del VIZ ENOTE MIKLAVŽ PRI ORMOŽU Z DISLOCIRANO ENOTO NA KOGU in s tem tudi del enovitega zavoda OŠ Miklavž pri Ormožu.

V vrtcu Miklavž v šolskem letu 2023/2024 delujejo 3 oddelki:

SKUPINA ODDELEK VZGOJITELJICE,

VPO-VZGOJITELJICE

PIKAPOLONICE HETEROGENI ODDELEK

1 do 3 LETI STARIH OTROK

SANDRA ŠKRLEC

ANJA KOCJAN

MAVRICE KOMBINIRANI ODDELEK

2 do 4 LETA STARIH OTROK

ADRIJANA OZMEC

MATEJA RAKUŠA

ČEBELICE

HETEROGENI ODDELEK

4 do 5 LET STARIH OTROK

JANJA ŠKRLEC, MONIKA PLOHL

RENATA ŠIMUNIĆ

STANISLAVA PŠAK – SPREMLJEVALKA

 

PUBLIKACIJA VRTCA 2022-2023

Porocilo projekta_Zdravje vrtcu

Poročilo Zdravje v vrtcu  2023-2024

OBRAZCI:

VLOGA ZA VPIS V VRTEC

OBRAZEC ZA OPROSTITEV PLAČILA

OBRAZEC ZA IZPIS IZ VRTCA

Projekt gozdni vrtec

Naš vrtec se je v šolskem letu 2019/2020 pridružil Mreži gozdnih vrtcev in šol Slovenije, s katero upravlja Inštitut za gozdno pedagogiko in ima podporo pri Zavodu RS za šolstvo.

Vrtec obdajajo čudoviti pisani gozdovi, vinogradi in travnate površine, zato naše dejavnosti večino časa potekajo v naravi. Najlepše je, ko otroci lahko doživljajo spreminjanje narave, jo opazujejo, vonjajo, tipajo in na takšen način pridobivajo znanje. Ko otroci vstopijo v gozd, se čas za njih preprosto ustavi. V gozdu se svobodno gibajo, raziskujejo danosti narave, si izmišljajo razne igre, poslušajo dogajanje v gozdu, ga doživljajo, s tem pa tudi vzpostavijo pristen stik z naravo.

Gozd je za njih prostor, kjer lahko otroku na enem mestu ponudijo čutno zaznavanje in spontano razvijanje oziroma krepitev motoričnih sposobnosti.

V gozdu smo si izdelali tudi gozdno igralnico, ki nam omogoča obilo izkustvenega znanja, raziskovanja, obenem pa tudi sprostitev in umiritev.

Več o samem projektu lahko najdete na povezavi Na povezavi: https://www.gozdna-pedagogika.si/mreza-gozdnih-vrtcev-in-sol/ .

LETNI NAČRT DELA 2023-2024 

KLIKNI ⇓

GALERIJA PRETEKLIH DOGODKOV 2022/2023 >>
GALERIJA PRETEKLIH DOGODKOV 2023/2024 >>

PREDSTAVA- PRAZNIČNA POMOČ

Z velikim veseljem smo si ogledali  gledališko predstavo Praznična pomoč v izvedbi gledališča Pika poka in spoznali kako se da ustvariti darilo, ki je izvirno in drugačno. Skupaj smo se naučili tudi pesmico 1,2,3.

PRAVLJIČNA URA- MALI PRINC

Knjižničarke Špela Simona in Nina so nam pripravile pravljično uro z naslovom Mali princ. Z velikim veseljem smo jih poslušali in si ogledali predstavitev z senčnimi lutkami.

Tudi pri nas v vrtcu smo imeli dva prijatelja, ki poleg vseh drugih praznikov v mesecu decembru praznujeta še rojstni dan. Skupaj smo jima pripravili zabavo s škratom in sladkimi palačinkami. Po praznovanju nas je še čakalo polno daril pod našo novoletno jelko, katere smo tudi odprli.

DEDEK MRAZ NA KOGU

V čarobnem vzdušju praznične predstave Jelkin čudež, v izvedbi gledališča KU KUC, se je dvorana napolnila z radostjo in veseljem. Po predstavi nas je zunaj pričakal otroški pevski zbor in skupaj smo zapeli božične pesmi. Pred prižigom lučk nas je nagovoril predsednik Krajevne skupnosti Kog g. Slavko Bedekovič, ki nam je zaželel lepe in mirne praznike. Božično drevo je zasijalo pred množico obiskovalcev. Dedka Mraza nam je uspelo priklicati s pesmijo. Pripeljal se je s kočijo polno daril in jih razdelil med otroke. Večer je bil že kar hladen in hvaležni smo bili za stojnice s toplimi napitki.

Želimo vam vesele in mirne praznike!

PROJEKTNI TEDEN BRALNE PISMENOSTI – VSI ZA ENEGA, EDEN ZA VSE

Tudi v tem šolskem letu  smo otroci iz vrtca vključeni v projekt Bralna pismenost, ki ga izvajajo v naši OŠ.  Ob različnih aktivnostih, ki jih izvajamo skozi celo šolsko leto, želimo otrokom ob igri približati knjižni jezik, jim privzgojiti ljubezen do pisane besede,ter jim vzbuditi pozitivne  občutke ob poslušanju in branju knjig in slikanic. V ta namen smo pripravili tedenski sklop dejavnosti s pomočjo knjige VSI ZA ENEGA, EDEN ZA VSE, kjer skušamo otrokom prikazati, da knjiga ni le branje in poslušanje, temveč tudi učenje in ustvarjanje lepega pristnega prijateljstva.

S pomočjo lutk smo prvi dan spoznali naše prijatelje in njihovo zgodbo ter  pomen drugačnosti, sodelovanja, pomoči, prijaznosti,….. Otroci so po poslušanju zgodbe sami poprijeli za lutke, se z njimi poigrali in si ogledali veliko novih slikanic.

Drugi dan našega projekta smo po skupinah uzvajali vaje za izboljšanje motorike govoril in urili poslušanje. Zopet smo se razdelili v skupine in se odpravili na delo.

V prvi skupini smo se urili v poslušanju. Določali smo smer zvoka, ločevali zvoke, ter usmerjali pozornost skozi branje zgodb.

Izvajali smo vaje za jezik, kjer smo posnemali različne zvoke, živali,……

Pihali smo različne predmete, pihali skozi slamico, posnemali smrčanje, mrmljali melodije,…..

Dobro smo si razmigali tudi ustnice. Oponašali smo živali, žvečili, pošiljali poljubčke, z ustnicami prenašali predmete,…… Na koncu pa še vsi skupaj na odru izvedli par dihalnih vaj.

V sredo smo najprej skupaj poslušali zgodbo o Lami In Lenivcu iz serije Lahkonočnic- logopetskih pravljic. Potem pa smo šli s pomočjo sličic sestavljat kratke zgodbe. Mlajši so poskušali poimenovati predmete narisane na sličicah, malo večji pa sestaviti kratke stavke in kratko zgodbo.

Četrti dan projekta smo namenili ustavarjanju. Narisali smo svojega najboljšega prijatelja, ter izdelali zapestnico prijateljstva.

TEDEN PUSTNIH NORČIJ

Pa je bil pred nami najbolj nori in zabavni  teden v vrtcu. Cel teden smo si pridno pripravljali naše pustne kostume in se oblačili v različne like. Pripravili smo si kino in si ogledali film Dobri dinozaver, ter se ob tem posladkali s kokicami.

Pekli  smo tudi kekse, ki so bili vstopnica za pustno povorko na Kogu.

Tako smo se v petek z avtobusom odpravili na Kog.  Na pustni povorki smo se predstavili  kot celotna skupina vseh oddelkov obeh vrtec s pravljico VSI Z ENEGA, EDEN ZA VSE. 

Tudi Pustna povorka v soboto v Središču ob Dravi ni minila brez nas. Tam smo si celo prislužili 1. mesto med otroškimi vrtčevskimi skupinami.

Kot se za pustni čas spodobi, smo med sebe povabili tudi kmečke žene iz Turističnega društva Kog.  Pokazale so nam, kako se spečejo pustne dobrote, ki ne smejo manjkati na mizah v tem času. Gospa Marija in gospa Romana sta nam pokazale, kako se pripravijo miške in flancati. Med peko smo mi pridno pobarvali maske. Na koncu smo se še vsi skupaj posladkali s pustnimi dobrotami.

Na sam pustni torek pa so med nas prišli tudi Kurenti iz Društva Kurent Miklavž pri Ormožu. Njihovega obiska smo bili zelo veseli. Prinesli so nam tudi darilo in sicer njihovo maskoto kurenta. Kurenti, HVALA VAM! Da pa je dogodek bil še bolj slavnosten, smo z njimi praznovali tudi rojstne dneve naših otrok. Na koncu smo skupaj tudi zaplesali. Nato smo se odpravili še na kratek sprehod po Miklavžu, ter se pokazali mimoidočim. Na koncu smo pa še malo porajali v vrtcu.

Popoldan pa smo se odpravili tudi na pustno povorko v Ormož.

 

PRIREDITEV VSI ZA ENEGA, EDEN ZA VSE

Z neizmerno hitrostjo se nam približuje dan, ko bomo s svojo predstavo polepšali dan našim mamicam in drugim gostom, ki bodo prišli na našo prireditev. Poglejte si najprej nekaj utrinkov iz naših vaj.

Še par utrinkov iz generalke,….

in iz nastopa.

SLADKA GNEZDECA

Za naša čokoladna jajčka smo si leto izdelali še čokoladna gnezdeca. MMmm, kako so bila dobra!

PRAZNOVANJE ROJSTNIH DNI V MESECU MARCU

Ker so se bližali Velikonočni prazniki, nas je v vrtcu obiskal Velikonočni zajček in povabil otroke, ki praznujejo v tem mesecu na praznovanje njihovih rojstnih dni. Pripravil jim je različne gibalne igre, na obisk je povabil pravega zajčka, s katerim smo se naučili pesmico in zaplesali ob njem, likovno ustvarjali in se igrali različne motorične igre. Na koncu pa je seveda sledilo pihanje svečk, čestitke in predaja daril našim slavljencem. 

Tudi ko imamo prosto igro zunaj na naši trenutni lokaciji, se nam dogaja. Tale hrib pred dvorano je zakon. Raziskovanje, hoja po hribu, kotaljenje, igra , druženje,….. 

OBISK KNJIŽNIČARKE SIMONE IN KNJIŽNIČARKE ŠPELE

Še zadnjič v tem šolskem letu sta nas obiskali knjižničarki iz knjižnice Ormož. Predstavile sta nam zgodbico Jutranji zbor, ki govori o jutranjem petju različnih ptič, ki se nahajajo blizu nas. Skupaj smo prelistali tudi par slikanic in se igrali igrico spomin sestavljen iz samih ptic.

GOZDNA IGRALNICA

Na lep sončen dan smo se vsi skupaj odpravili v našo gozdno igralnico, kjer smo raziskovali okolico, se igrali v gozdni kuhinji, plezali po vrvi in še marsikaj.

ZDRAVJE V VRTCU- BONTON

V sklopu  projekta Zdravje v vrtcu, kjer sodeluje tudi naš vrtec, je  na obisk prišla medicinska sestra Marjana. Na začetku dneva nas je obiskala še Maruška, ki pa s svojim vedenjem ni kazala dobrih stvari. Razmetava je stvari po prostoru, grdo jedla, se grdo obnašala,…..  Skozi zgodb0 Medvedek se uči Bontona in lutkami, nam je sestra Marijana prikazala kako pomembno je, da se drug do drugega obnašamo primerno, saj se drugače počutimo žalostne. Tudi uporaba vljudnostnih izrazov je še kako pomembna. S pomočjo slikic smo naredili tudi plakat.

V drugi skupini pa smo zaplesali in zapeli ob pesmici Škratek prijateljček, si izdelali lutko na leseni žlici, izdelali knjižico bontona in pobarvali sličico.

PREVENTIVA ZOB

Obiskala nas je zobna sestra Saša  in nam na začetku predstavila zgodbico z naslovom Rok si sam čisti zobke. Razvrščali smo  tudi sličice na usta z zdravimi in poškodovanimi zobmi. Na koncu pa nam je sestra pregledala zobke in nas nagradila z zajčkovimi štampiljkami.

ŠPORTNI DAN Z DIJAKI PREDŠOLSKE VZGOJE GIMNAZIJE ORMOŽ

Že tretje leto zaporedoma prihajajo v naš vrtec bodoči vzgojitelji predšolske vzgoje, kjer skupaj z nami preživijo dan. V našem vrtcu jim skušamo prikazati našo delo in kako naši otroci preživljajo dneve v naravi . Ob prihodu so se dijaki razdelili po igralnicah in se spoznali z našimi otroki, nato pa smo se po zajtrku odpravili v našo Gozdno igralnico, kjer smo skupaj izvedli Športni dan. Na začetku smo se skozi pravljico seznanili z Jogo, nato pa otroke skupaj z dijaki razdelili v skupine, katere so se podale na različne gibalne postaje. 

Za konec dejavnosti v gozdu smo praznovali še rojstne dneve otrok, ki so praznovali meseca aprila. Dan je bil zanimiv in drugačen za naše otroke v smislu drugih oseb zraven njih  in tudi za dijake, ki so nam ob skupni refleksiji dneva povedali, da so se na takšen način dejavnosti srečali prvič. Dijaki, hvala vam, bili ste super!

DAN DEJAVNOSTI- MOJE SUPER MOČI

Skupaj s sestro Marijano, ki nas je obiskala v našem vrtcu, smo se odpravili v našo gozdno igralnico. S pomočjo svojih prijateljev nam je povedala pravljico  o zajčku, ki je potreboval pomoč. Seznanila nas je o pomenu številke 112, ter nam pokazala, kako nuditi prvo pomoč osebi, ki ne diha. V tem smo se preizkusili tudi mi.

V naslednji delavnici so otroci s pomočjo kolesa oskrbovali ponesrečence z manjšimi poškodbami,  jim delali preveze na poškodovane dele telesa in lepili obliže na medvedke.

V tretji delavnici pa so se otroci igrali različne igre. Vozili so samokolnice, prenašali balone s pomočjo palic, ter z zavezanimi nogami v paru premagovali ovire.

Na koncu pa smo še vsi skupaj ob pesmici zaplesali.

KAMIŠIBAJ PREDSTAVE GLEDALIŠČA ZAPIK

 Danes pa smo prisluhnili pravljicam na malo drugačen način. Gospod in gospa iz Gledališča Zapik sta nam polepšala dopoldan z domiselno in ustvarjalno narejenimi kamišibaji. Otroci iz vrtca in šole smo z zanimanjem spremljali njune predstave s kratkimi pravljicami in pesmicami.

Pred nami pa je bila še ena velika stvar –  Otvoritev našega novega vrtca. Z velikim veseljem smo pridno vadili za ta nastop.

Pa je prišel tudi ta veliki dan. V ponedeljek 3.6.2024 smo prvi dan preživeli v novem vrtcu,

v sredo 5.6.2024 pa smo vrata vrtca tudi uradno odprli.

Ob celoletni skrbi za zdrave zobe in zdrav način življenja, sta nas sestri iz zdravstvenega doma Ormož nagradili z igrico O zobni vili in Miški. Skozi igro sta prikazali slab način življenja in na drugi strani zdrav način. Na koncu sta skozi pogovor z otroki izvedeli, koliko se vidijo sami v takšni situaciji.  Skupaj smo še zaplesali ob pesmici Krokodil in se poslovili za to šolsko leto.

Po prespani noči v vrtcu otrok starejših skupin, so se nam drugi dan v vrtcu  pridružili tudi ostali otroci. Tudi za njih smo pripravili različne dejavnosti. Odpravili smo se v gozd, kjer smo se najprej pošteno zmasirali, nato pa jih razdelili v skupine. Igrali smo se ristanc, plezali smo po vrvi, nabirali naravni material in ga metali v kantice, risali po drevesih, zidali hiške iz vej, ter se igrali v naši gozdni kuhinji. Čas je hitro minil, zato smo se skupaj hitro odpravili nazaj v naš vrtec, kjer so nas že pričakovali otroci iz 2. razreda.

Za nas so pripravili lutkovno predstavo Čudežni fižolček. Odlično so odigrali svoje vloge, zato smo jih nagradili z bučnim aplavzom.

V popoldanskem času pa nas je še čakala zaključna prireditev obeh vrtcev. Skupaj smo najprej zapeli pesmico Traktor, ter himno Mini maturantov, nato pa je za zabavo poskrbela Skupina ARBAKADABRA. Najprej smo si ogledali njuno predstavo, nato pa se zabavali ob različnih drugih aktivnostih. 

Pa smo prišli do konca šolskega leta. Poslovili smo se od Mini maturantov, si razdelili priznanja, ki smo si jih z različnimi aktivnostmi čez celo leto tudi zaslužili. Na koncu pa se poigrali še v vodnimi baloni , se malo poškropili in neizmerno uživali.

Dragi otroci, starši!

Uživajte skupaj v trenutkih, ki jih boste preživeli med počitnicami. Tako kot mi in vi, si tudi otroci zaslužijo dopust, da se odklopijo od vsakodnevne rutine vrtca. Preživite ga kar se da lepo. Spočiti in polni energije, pa se vidimo SEPTEMBRA.

 

Dostopnost